Tre av fem finländare oroar sig för ekonomin

publicerad 25 juni 2024
- av Sofie Persson
Hushåll ekonomi
Samtidigt som den ekonomiska tryggheten minskar i Finland - ökar den något i de övriga nordiska länderna.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den ekonomiska tryggheten i Finland och har sjunkit till de lägsta nivåerna på flera år, visar en undersökning från Danske Bank. Samtidigt ökar den ekonomiska tryggheten i Sverige, Norge och Danmark.

Danske Bank har mätt Nordens befolknings ekonomiska trygghet sedan 2018 och det gör man genom att bland annat mäta på en skala ett till tio. I Finland har indexet sjunkit med 0,1 sedan förra året och gått upp med minst 0,1 i övriga länder. Danmark ligger högst i tron på ekonomin, med ett index på 6,6, följt av Norge som ligger på 6,3. Sverige mäter 6,1 i ekonomisk trygghet, samtidigt som Finland landar på 5,9.

59 procent av finländarna oroar sig minst en gång i månaden för sin ekonomi, visar undersökningen. Motsvarade siffra i Sverige, Norge och Danmark ligger på mellan 34–40 procent.

När det gäller oro inför långsiktiga skulder är dock finländare mindre oroliga där 34 procent anger att det finns någon form av oro kring exempelvis bolån. I Danmark är siffran 31 procent, i Sverige 39 procent och i Norge 43 procent.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!