Stoltenberg: “Sverige i Nato senast i juli”

Sverige-Nato-relationen

publicerad 4 januari 2024
- av Jan Sundstedt
Nato Stoltenberg Kristersson
Ulf Kristersson t.v. och Jens Stoltenberg.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sverige ska bli fullvärdig Nato-medlem senast i juli i år, förväntar sig Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg enligt tyska nyhetsbyrån DPA. Trots många politiska turer bedömer han att det svenska medlemskapet kommer bekräftas i sommar, efter godkännanden från Turkiet och Ungern.

Jens Stoltenberg uttrycker enligt DPA övertygelsen att Sverige kommer att ansluta sig till den USA-ledda militäralliansen som fullvärdig medlem lagom till att nästa toppmöte hålls i Washington.

Stoltenbergs uttalanden kan bland annat ses i ljuset av att Turkiets president Erdogan under en längre tid satt hård press på att USA ska godkänna leverans av F-16 plan till Turkiet, vilket Turkiet mer eller mindre krävt för att godkänna Sveriges ansökan. I mellandagarna diskuterade USA:s och Turkiets utrikesministrar det svenska Natomedlemskapet via telefon. Turkiet ska även då ha framhävt förväntningar om att USA uppfyller sina åtaganden avseende affären med F-16-planen.

Turkiet godkände häromveckan den svenska ansökan genom sitt utrikesutskott, men den formella ratificeringen kräver en omröstning i turkiska parlamentet. Datum för denna omröstning är ännu inte fastställt men när den är avklarad krävs även president Erdogans undertecknande för att officiellt godkänna Sveriges inträde i Nato.

Även i Natolandet Ungern har både regering och lagstiftare uttryckt tveksamhet till att godkänna Sveriges ansökan.

Sveriges väg mot militäralliansen Nato

Sverige ansökte om medlemskap i Nato, parallellt med Finland, den 18 maj 2022. Den 5 juli samma år fick Sverige och Finland formellt status som blivande medlemmar, "invitees" på engelska. För Finland avslutades processen i april i år då medlemskapet blev helt klart sedan Ungern och Turkiet blivit de sista Natoländerna att ratificera landets ansökan.

I samband med Natos toppmöte i Vilnius i början av juli lovade president Recep Tayyip Erdogan att "så snart som möjligt" skicka över den svenska ansökan till parlamentet för ratificering. Den 23 oktober meddelade turkiska presidentkansliet att Erdogan signerat och skickat vidare Sveriges Natoansökan till parlamentet.

Den 16 november togs frågan upp i parlamentets utrikesutskott, men omröstningen sköts upp. Den 26 december godkände utrikesutskottet Sveriges ansökan och skickade vidare frågan till parlamentets stora kammare.

Varken Turkiet eller Ungern har ratificerat Sveriges ansökan. Ungerns premiärminister Viktor Orbán har tidigare sagt att landet inte ska bli sist med att godkänna Sverige.

Källa. TT

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!