Norska vänsterpolitikern: ”Röster för fred tillåts inte i debatten”

Kriget i Ukraina

publicerad 21 september 2023
- av Isac Boman
Marielle Leraand anser att vänstern har svikit sina ideal.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


För 12 år sedan lämnade hon Sosialistisk Venstreparti efter att dessa ställt sig bakom Natos bombkampanjer i Libyen. I våras valde hon att lämna vänsterpartiet Rødt eftersom partiet vill se fortsatta vapenleveranser till Ukraina.

Marielle Leraand menar att det i Norge precis som i Sverige bara finns ett dominerande narrativ – och det är att Ukraina måste förses med så mycket vapen som möjligt för att besegra Ryssland militärt, oavsett hur många liv det kostar. Den som inte ställer sig bakom krigandet stämplas som ”putinist”, konstaterar Leraand.

– Du hittar inte en enda artikel i mainstream media som ens problematiserar att skicka vapen till kriget. Det har blivit ett mantra, det är som ett orwellskt skräckscenario där vi har accepterat att vapen är vägen till fred, berättar hon i en intervju med den kommunistiska tidningen Proletären.

I Sverige och Norge är stödet bland befolkningen för att leverera vapen till Ukraina högst i hela Europa – och 93 respektive 91 procent av medborgarna vill fortsätta med detta, enigt en opinionsundersökning.

Enligt Leraand är det den ”ensidiga mediebilden” som är den största förklaringen till det stora folkliga stödet för fortsatt krig och hon pekar på massmedias oerhörda makt och inflytande.

– Det kollektiva tankegodset kan då inte heller bli något annat, när folket utsätts för det här konstanta upprepandet av det enda perspektivet att Ryssland är ont, och att vi måste mata Ukraina med så mycket vapen som möjligt.

Vänsterpolitikern pekar vidare på att krigsnarrativet aldrig ifrågasätts eller problematiseras och att konsekvensanalysen lyst med sin frånvaro.

– Det är en väldigt märklig logik. Var kan det här sluta? Är det sannolikt att kunna driva ut ryssarna ur alla områden? Men den som ens vågar yppa sådana frågor stämplas som putinist idag, säger hon.

Hon pekar vidare på att den krigiska inställningen är unik för Väst och att det ”i det globala syd” istället pratas om att konflikten måste lösas och att fred måste uppnås.

– Alla krig slutar med fredsavtal. Varför inte börja med det redan nu istället för att offra hundratusentals människoliv? frågar hon sig och menar att det är USA:s roll att ta initiativet till sådana förhandlingar samt pekar på att USA och Nato hade kunnat förhindra kriget genom att redan 2021 garantera att Ukraina skulle förbli neutralt.

Ingen fred med Nato

Norge har varit med i Nato sedan grundandet 1949 och enligt Leraand är det ”inte möjligt för Norge att vara en fredsnation så länge vi är med i världens mest aggressiva krigsallians”.

– Vi blir också mer och inte mindre utsatta för att hamna i krig med Ryssland så länge vi är med i Nato. Vill man ha fred bör man istället ha en fredlig ton med sina grannländer och en neutral position som Sverige har haft, det har varit guld värt. Nu är det guldet kastat i sjön.

Efter att ha lämnat Rødt har vänsteraktivisten startat ett nytt ”antikrigsparti” som heter Fred og Rettferdighet, med det uttalade syftet att göra den försvagade fredsrörelsen starkare.

– Vi har inte vinden i ryggen, det är total motvind, kuling och storm. Men vi måste gå mot stormen, det är helt nödvändigt. Det kommer att ta tid och kraft men vi måste bita ihop och göra det, vi har inget val.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!