Lyxbilar smugglas in i Ryssland från Finland

Det nya kalla kriget

publicerad 3 oktober 2023
- av Jan Sundstedt

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Olaglig smuggling av bilar sker genom finska tullar till Ryssland, visar en ny granskning av finländska Yle. Statskanalen har satt sändare på biltransporter på väg in i Ryssland och därmed sett att de stannat kvar i landet.

Svenska Yle har fått tips om att nya personbilar lastas på fraktfartyg i Tyskland, skeppas till Finland för att sedan smugglas till Ryssland, vilket bryter mot de EU-sanktioner som infördes förra året. Med hjälp av sändare som man fäst på biltransporter som åkt över gränsen har man därmed kunnat följa bilarnas resa genom Ryssland.

Det är fortfarande lagligt att frakta bilar genom Ryssland, där de ofta kan vara på väg till Centralasien, men det är olagligt att bilarna stannar kvar i landet. Vid de finska tullarna granskar man ofta inte alla transporter.

Vi kan inte granska varje last för då stannar trafiken och handeln, säger Sami Rakshit, chef för Tullens bevakningsavdelning, till Yle.

Sändarna sattes på en biltransport som körde från Vaalimaa i två olika bilar, en mörkblå BMW X3 och en vit Lexus RX350, varpå man sedan kunde följa bilarnas resa i en app. Den mörkblåa bilen hamnade slutligen i den den sibiriska staden Tomsk, där en också stannade, vilket gör att man antar att den sålts där och används av sin nya ägare. Den vita bilen hittade man slutligen i en bilaffär, också i Tomsk, där man fick uppgifter att den sålts för nära 100 000 euro.

Den vita lexusen har legat ute på en rysk bilsajt och sålts via ett exportföretag i Kanada. Företaget förnekar dock att man gjort affärer med Ryssland eftersom det är “under sanktioner”, men bilhandlaren i Tomsk bekräftar att bilen kommer därifrån.

Det var inga problem att importera den vita Lexusen. Minst fyra företag deltog i transporten, säger ryska bilföretaget DeLux-Auto Logistic till Yle.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!