Förbjudet ämne funnet i finsk lakrits

publicerad 11 november 2023
- av Sofie Persson
Företagen Fazer och Kouvolan lakritsis fick sina produkter testade.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sex av tio testade finländska lakrits- och salmiakprodukter innehåller otillåtna halter av insektsbekämpningsmedlet matrin, enligt en granskning av statskanalen Yle.

Matrin är ett insektsbekämpningsmedel som förekommer naturligt hos växter, men kan också framställas industriellt. Inom EU begränsas matrinanvändningen till 0,01 mg/kg i livsmedel som en säkerhetsåtgärd, då dess säkerhetsprofil inte är helt fastställd.

Yles granskning involverade tio populära salmiak- och lakritsprodukter från Finland, testade av laboratoriet Eurofin. Resultaten visade att sex av produkterna innehöll matrinhalter som översteg de tillåtna gränserna, vissa upp till fyrtio gånger högre än tillåtet.

Bland de drabbade produkterna finns Fazers “Lakritsi Soft Original” och “Salmiakpastiller”, Kouvolan lakritsis “Salmiakkilakritsi” och “Lakritsbitar”, Halvas “Salmiakki Ruuti” och Malacos “Sisu Xylitol Salmiakki”.

Resultaten tyder på att sötsakstillverkarna använder sig av råvaror som inte följer bestämmelserna för matrin. Det här visar också på att tillverkarna borde granska sina råvaror för matrin mera grundligt, säger Arja Heinonen, expert vid finska Livsmedelsverket.

Lakritsväxter innehåller inte matrin, men ämnet förekommer i växter inom släktet Sophore i Mellanöstern och kring Medelhavet, det vill säga där man också hämtar råvaror för lakritstillverkning till Europa. Just dessa växter påminner om lakritsrot och kan ibland hamna i skörden med lakrits. Timo Nisula, verkställande direktör för Kouvolan Lakritsi, blev överraskad över den höga halten matrin i företagets produkter.

Vi har inte själva mätt halten i produkterna. Vi får produktinformationen från leverantören. Jag vet inte ens var man skulle testa det här, säger Nisula.

Heinonen påpekar att upptäckterna kan leda till att produkter med höga matrinnivåer måste dras tillbaka från marknaden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!