Finland: Stubb och Haavisto vidare i presidentvalet

publicerad 29 januari 2024
- av Isac Boman
Pekka Haavisto och Alexander Stubb möts i en andra omgång.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Som förväntat blir det en andra omgång i det finländska presidentvalet. Liberalkonservativa Samlingspartiets Alexander Stubb ställs mot den partipolitiskt obundne ”gröna” kandidaten Pekka Haavisto.

– Vi gick till final! Men vet ni vad, kampen börjar först nu, deklarerade Alexander Stubb inför en entusiastisk publik på Samlingspartiets valvaka.

Stubb, som bland annat har en bakgrund som finländsk statsminister och finansminister, fick 27,2 procent av rösterna. Haavisto, som beskrivs som politiskt obunden, men som lyfts fram och stöttas av De Gröna och har en historik som miljöminister samt ordförande för både De Gröna och Europeiska gröna partiet, hamnade strax bakom på 25,8 procent.

– Jag ber er om tre saker, nummer 1: Under följande 13 dagar kommer vi att jobba helt galet hårt. Nummer 2, vi ska vara ödmjuka. Nummer 3: Vi ska respektera vår motkandidat och föra ett ärligt race. Sedan ser vi var den blå stapeln är, fortsatte Stubb, som har ett långt EU-engagemang bakom sig och även är vice ordförande för Europeiska investeringsbanken.

Även Haavisto var nöjd och pekade på att man vann i större städer som Helsingfors och Tammerfors och på Åland.

Sannfinländarnas kandidat Jussi Halla-Aho kom på tredje plats med cirka 19 procent av rösterna i ett val där 74,9 procent av finländarna gick och röstade – ett valdeltagande som beskrivs som högt.

Rekordmånga förtidsröster

– Det är högt. Det talas mycket om att finländarna inte är intresserade av politik, men det stämmer inte, säger statsvetaren Åsa von Schoultz till Yle.

Det noterades också stora regionala skillnader. I Helsingfors röstade 78,5 procent av befolkningen – jämfört med 64,7 procent på Åland. Dessutom valde 44,6 av väljarna att förhandsrösta, vilket också är historiskt många.

Eftersom ingen kandidat är i närheten av att få hälften av rösterna kommer en andra valomgång att hållas den 11 februari – där Stubb alltså ställs mot Haavisto. Det kan också noteras att siffrorna är preliminära och att kontrollräkningen beräknas bli färdig först under tisdagskvällen.

1 mars lämnar den sittande presidenten Sauli Niinistö sitt ämbete och den nyvalde presidenten tillträder.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!