Finland kan stänga hela gränsen mot Ryssland

Det nya kalla kriget

publicerad 21 november 2023
- av Isac Boman
Gränsövergången Nuijamaa.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Finlands statsminister Petteri Orpo hävdar att Ryssland använder migranter som ”mänskliga vapen” mot Finland. Enligt källor överväger man nu att stänga hela den östra gränsen.

Rysslands utrikesministerium avfärdar anklagelserna som ”helt grundlösa” och Kremls talesman Dmitrij Peskov menar att det vore ”ett stort misstag” att helt stänga gränsen.

– Vi försöker stoppa de här personerna från att komma in. Det här är systematiskt utfört av Ryssland. Om vi lyckas sätta stopp försvinner det här problemet, sa Finlands statsminister under en pressträff och tillade att ”det finns en oro” över hela situationen.

Enligt finländska myndigheter är migrantströmmen som rör sig mot Finland ”exceptionellt stor” och man hävdar att det är den ryska staten som ligger bakom.

Källor till tabloiden Iltalehti uppger också att Finlands makthavare nu överväger att stänga hela den östra gränsen – någonting Orpo bekräftar.

– Det verkar som att fenomenet fortsätter här. Vi följer regeringens situation mycket noga. Vi har en hög beredskap för att kunna fatta fler beslut.

“Alla minns järnridån”

Sedan tidigare är fyra av de nio gränsövergångarna mot Ryssland stängda. Den finsk-ryska gränsen är ungefär 1340 kilometer lång.

Ryska medborgare som är bosatta i Finland har demonstrerat mot agerandet och är rädda att situationen ska bli som den i Östtyskland.

– Jag är så orolig och mina föräldrar är också väldigt rädda. Alla kommer ihåg hur det var med järnridån. Det är läskigt att återvända till det här, säger Vera Ponoraomeva som bor i Helsingfors.

“Grundlösa anklagelser”

Ryska myndigheter menar att anklagelserna om att man använder migranter som ett slags ”vapen” mot Finland är ”helt grundlösa”.

– Ryssland har aldrig under sin senare historia hotat Finland. Vi har ingen anledning att söka konfrontation, säger Kremls talesman Dmitrij Peskov och tillade att det vore ”ett stort misstag” för Finlands del om man helt stängde gränserna.

Den ryska statskanalen RT rapporterar också att Finland kallat in soldater för att förstärka gränsstationen Vartius i finska Kuhmo.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!