Danska politikern: “Invandrarchaufförer skapar otrygghet”

publicerad 16 november 2023
- av Sofie Persson
Taxibilar vid Köpenhamns flygplats. Mette Thiesen från Dansk Folkeparti.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Invandrarchaufförer som kör taxi skapar otrygghet för kvinnor särskilt under julsäsongen, menar Mette Thiesen från Dansk Folkeparti. Politikern efterlyser att man lägger den “politiska korrektheten” åt sidan för att komma åt problemet.

I en så kallad paragraf 20-fråga, som riksledamöter kan ställa till ministrar i den danska regeringen, vill Thiesen veta vad transportminister Thomas Danielsen, från partiet Venstre, tänker göra för att skapa trygghet för kvinnor “som under den kommande julsäsongen inte är bekväma med att anlita en taxi nu när många av chaufförerna är invandrare?”

Frågan väckte irritation hos Mohammad Rona, talesman för invandring och integration för Moderaterna, som menar att Thiesen försöker “piska upp stämningen” mot taxichaufförer med utländsk bakgrund.

Jag ser det här som något hon har hittat på och försöker skapa en bild av att man ska vara rädd för utlänningar i taxi, säger Rona till danska statskanalen DR.

Män från Mellanöstern

Theisen påpekar dock att män från Mellanöstern är överrepresenterade i brottsstatistiken och att detta kan göra att en del kvinnor känner sig obekväma med att bli hemkörda av en chaufför med invandrarbakgrund. Hon efterlyser exempelvis en möjlighet för kvinnor att kunna välja bort vissa förare.

Låt oss nu lägga den politiska korrektheten åt sidan. Självklart finns det kvinnor som känner sig otrygga, och självklart ska de ha ett alternativ.

En lösning, som hon hoppas transportministern kommer att titta närmare på, är att ta in fler alternativ på marknaden.

– Med Uber kan du till exempel se vem du reser med och följa var bilen befinner sig. Du kan också betygsätta föraren om du har haft en dålig upplevelse. Det är sådana saker som ger dig sinnesro.

Stärka säkerheten

Dansk Folkeparti var drivande i att få bort Uber från den danska taximarknaden under en ny lagstiftning som kom under 2017, men Theisen menar att partiet nu är redo att öppna upp för möjligheten igen.

Rona anser dock att det inte finns ett behov av att stärka säkerheten för kvinnor som vill åka taxi under julsäsongen.

–  Säkerheten är extremt hög när man kör taxi idag. Det finns kameror, deras ID-kort är synliga och man kan beställa via en app. Så det är malplacerat att dra alla över en kam, särskilt när man blandar in etnicitet.

Transportministern har i skrivande stund inte besvarat frågan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!