Danska försvarets Natosatsning: Halv miljon på komikerpodd

publicerad 18 mars 2024
- av Jan Sundstedt
Komikern Christian Fuhlendorff ska göra den danska försvarsmakten mer attraktiv.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


När Danmark nu strävar efter att uppnå sitt Natomål och spendera två procent av bruttonationalprodukten på sin militär, inkluderar man inte bara traditionella försvarsutgifter – nästan en halv miljon kronor läggs också på en podcast med komikern Christian Fuhlendorff för att locka unga danskar till militären.

“Satsningen” får dock kritik från oppositionen och har väckt frågor kring huruvida poddar verkligen är att betrakta som en legitim del av landets försvarssatsningar.

Enligt försvarsminister Troels Lund Poulsen är podcasten en del av en bredare rekryteringskampanj för att attrahera unga till försvaret.

Det går under rekrytering, och utgifter i samband med rekrytering ingår i det danska försvarets totala ekonomi, säger försvarsministern i en kommentar till Danmarks Radio.

Kritiken mot regeringens beslut att inkludera podcasten i försvarsbudgeten är dock tydlig. Alex Ahrendtsen, försvarspolitisk talesman för Dansk Folkeparti, menar att en podcast inte kvalificerar sig.

Det är att fuska på vågen. Enligt min mening kan en podcast inte ingå i Nato-bidraget, menar han.

“Låter helt galet”

Ahrendtsen betonar att försvaret handlar om traditionella aspekter som soldater, vapen och investeringar: – Vi kan inte försvara oss med en podcast, förklarar han.

Även Danmarksdemokraterne ifrågasätter beslutet att inkludera en podcast i landets försvarsbudget.

Det låter helt galet. Det är okej att göra en podcast, men jag tycker att det är konstigt att räkna in den i Nato, säger Lise Bech, försvarspolitisk talesman för partiet.

Trots kritiken försvarar den danska regeringen beslutet och menar att rekryteringskostnader är en legitim del av försvarsutgifterna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!