Antal fångar ökade i Finland förra året

publicerad 7 mars 2024
- av Sofie Persson
Vad gäller återfallsbrottsligheten har inte några tydliga förändringar noterats.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under förra året ökade antalet fängelsedömda i Finland något. Av de drygt 3100 fångarna på landets anstalter var knappt en femtedel utländska medborgare.

Förra året fanns det cirka 3 143 fångar i landet, enligt en rapport från finska Kriminalvården. Det är en ökning med 87 personer jämfört med året innan. Omkring en femtedel (18 procent) av de intagna var utländska medborgare. Siffrorna visar också att 3,5 procent av fångarna var under 21 år, och att 8,1 procent av de intagna var kvinnor.

Fängelsestraffen var i genomsnitt korta, och mer än hälften av fångarna avtjänade straff i fängelse sex månader eller kortare.

Runt 3 785 personer genomförde samhällstjänst under förra året, vilket också är en ökning från året innan då siffran låg på 3 052. Av de som gjorde samhällstjänst hade cirka åtta procent utländskt medborgarskap, tolv procent var under 21 år och tolv procent var kvinnor.

Det har inte skett några betydande förändringar i återfallsbrottsligheten bland fångar och dem som avtjänat samhällstjänst, enligt rapporten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!