Amerikanska ornitologiska föreningen döper om “rasistiska” fåglar

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 6 november 2023
- av Jan Sundstedt
AOS fåglar
Vit ibis (fam. pelikanfåglar) kan ligga risigt till om ornitologiföreningen får sin vilja fram.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Inom kort är stunden kommen för ett stort antal fåglar i den nordamerikanska faunan att ställas till svars. Den amerikanska ornitologiska föreningen har nyligen nämligen beslutat att deras artnamn riskerar att kränka känsliga fågelskådare.

Föreningen har svurit på att ändra alla namn på fågelarter som för närvarande är uppkallade efter människor, samt fågelnamn som har kopplingar till “rasism och misogyni”. Syftet är enligt American Ornithological Society “att skapa en mer inkluderande miljö för fågelskådare”.

Utfasningen av “rasistiska” fåglar, närmare bestämt fågelnamn, inleddes år 2020 då AOS döpte om en fågel som tidigare varit uppkallad efter konfederationsarméns general John P McCown.

Det finns makt i ett namn, och vissa engelska fågelnamn har associationer till det förflutna som fortsätter att vara exkluderande och skadliga idag, förklarar organisationens ordförande, Colleen Handel.

Tack och adjö Wilsonsångaren

Bland de fåglar föreningen ansett vara stötande och som måste byta namn finns också Wilsonsångare och Wilsonsnipa. Bägge har fått sina namn efter Alexander Wilson, en naturforskare från 1800-talet.

Sjunger på sista versen? Foto: Dawn Beattie/CC BY 2.0

Andra fåglar som riskerar en reprimand och därmed måste byta namn är Bachmansångaren, uppkallad efter den slavägande prästen John Bachman, samt Hodgsons grodmun, uppkallad efter kolonialadministratören och naturforskaren Brian Houghton Hodgson.

Föreningen menar att de nya namnen bättre kommer att återspegla fåglarnas fjäderdräkt och andra karakteristiska drag. Så mycket som cirka sex till sju procent av alla fågelarter i Nordamerika kommer att få nya namn.

En kommitté kommer att inrättas för att övervaka tilldelningen av de nya namnen, och allmänheten ska enligt uppgift involveras i besluten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!