Annons:

Ghee – hälsofrämjande indiskt smör

Publicerad november 26, 2023
– av Sofie Persson
Ghee kan förvaras i rumstemperatur.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

171 300 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.

Nedräknare
0 Dagar
0 Timmar
0 Minuter

Med rötter i indisk matlagning och medicin har det skirade smöret blivit alltmer populärt på grund av dess hälsoegenskaper och goda smak. Ghee kan förhöja smakupplevelsen av maten och går enkelt att göra själv i hemmet.

Ghee framställs genom att man tar bort mjölkprotein och vatten från smör och därmed erhåller en produkt bestående av 100 procent fett som alltså är fri från protein, laktos och vatten. När vatten och protein, som innehåller nedbrytande enzymer, tas bort från smör, förlängs hållbarheten avsevärt. Ghee kan förvaras i rumstemperatur så länge det förvaras i en lufttät förpackning. Det går också att förvara smöroljan i kylen, men den blir då hårdare. Ghee liknar kokosolja när det kommer till både egenskaper och näringsämnen.

Tack vare avsaknaden av protein, som annars bränns, tål ghee höga temperaturer (ca 250 °C) och lämpar sig således utmärkt för stekning eller som frityrolja, dock vid lite lägre temperatur (ca 140 °C) än vanlig frityrolja (ca 160 °C). Ska man använda det i ett recept inom matlagning eller bakning med smör går det att ersätta smöret med ghee. Det fungerar också fint att breda på mackan.

Rötter i Indien

När man började domesticera kor i Indien sammanföll det av naturliga skäl också med framställandet av diverse mjölkprodukter, som till exempel smör. Smör är dock svårt att förvara i det varma landet och därmed uppkom processen att ta bort mjölkproteinet i smöret. Ordet ghee är sanskrit och betyder ”att strö” eller ”strössla”. I hinduistisk mytologi där historien berättar att skapelsernas herre, Prajapati, gnuggade sina händer mot varandra för att skapa den första satsen ghee någonsin för att sedan hälla den i eldslågor för att skapa sina barn. Än idag häller praktiserande hinduer ghee i heliga eldar som en lyckobringande handling vid bland annat bröllops- och begravningsceremonier.

Annons:

Hälsofördelar

Ghee har också använts inom ayurvedisk medicin i Indien där man anser att det är rena guldet för hälsan. Fettet innehåller rikligt med fettlösliga vitaminer och karoten samt även många nyttiga fettsyror, främst smörsyra och CLA (konjugerad linolensyra). Smörsyran agerar som näring för tarmslemhinnan och fungerar därmed som probiotika, enligt en studie från 2010.

CLA bidrar även till viktminskning, enligt en studie från 2006. och används för detta i Indien. I en studie från 2013 kom man fram till att ghee skulle kunna användas förebyggande mot hjärt- och kärlsjukdomar, just tack vare dess höga CLA-halter. Vidare ska ghee också innehålla vitamin A, D och E samt även omega-3.

Fettet har antiinflammatoriska och viruskyddande egenskaper. Enligt ayurvediska läkare kan man tillsätta en matsked ghee per dag i maten för att motverka torr hy. Vid förstoppning kan man blanda två matskedar ghee i varm mjölk eller rismjölk på kvällen innan läggdags. Läkarna menar också att när man är stressad förbränner kroppen mer fett vilket gör att man lättare tröttnar. En matsked ghee i maten om dagen smörjer på ett hälsosamt sätt vid stress. Enligt de ayurvediska läkarna kan den till och smörja och lugna trötta och utbrända hjärnceller.

Liksom med den mesta mat bör även ghee ätas i måttliga mängder.

Göra egen ghee

  1. Koka/sjud två paket riktigt smör (à 500 g) i en tjockbottnad kastrull/gjutjärnsgryta i cirka 25-30 minuter på svag värme. Det går bra att det bubblar pyttelite. Låt det sjuda utan lock så att vattnet kan dunsta. Skumma av det vita som samlas överst några gånger under processen. Rör inte om i smöret eftersom man vill att mjölkproteinerna ska sjunka till botten och stanna kvar där.
  2. Gheen är färdig när det börjar lukta lite kola eller popcorn och har fått en gyllene färg. Det är klart när smöret inte bubblar alls. Först avtar bubbel-ljuden men stilla bubblor ”pelare” stiger fortfarande till ytan. Vänta tills att även dessa helt har upphört.
  3. Låt svalna något och häll sedan försiktigt av den genomskinliga vätskan till glasburkar som har tättslutande lock. Det kan vara bra att ta hjälp av en soppslev eller liknande. En del menar att man ska sila vätskan, medan andra hävdar att det inte behövs.
  4. Släng sedan bottensatsen i soporna, inte i vasken eftersom det kommer att stelna och kan sätta igen rören.

I ugn

Värm ugnen till 75-80°C. Placera smör i en ugnsfast behållare eller en kastrull i mitten av ugnen. När smöret smälter skiktas det och det blidas en bottensats med vita mjölkämnen. Det bildas också ett tunt lager på toppen som ska tas bort. När bottensatsen är ”platt”, när det inte rör sig partiklar upp och ner och smöroljan är helt klar, ta ut behållaren ur ugnen. Ta först bort det översta lagret som bildats på ytan – försiktigt med en sked. Häll långsamt upp ghee på burkar.

Fakta: Ayurveda

Ayurveda är ett medicinskt system som har praktiserats i Indien oavbrutet i flera tusen år. Namnet "Ayurveda" kommer från sanskrit och betyder "livets vetenskap" eller "livets kunskap".

Ayurveda baseras på teorin om att universum består av fem grundläggande element: jord, vatten, eld, luft och eter. Dessa element kombineras i kroppen i form av tre doshas (energityper) – Vata (luft och eter), Pitta (eld och vatten) och Kapha (jord och vatten). Ayurveda lär ut att hälsa uppnås genom att balansera dessa doshas, och att sjukdomar uppstår när det finns en obalans.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Annons:

Vegoprodukter får inte kallas för ”köttnamn”

Publicerad oktober 9, 2025
– av Redaktionen
Bara köttprodukter kommer att få kallas för korv.

Under onsdagen röstade EU-parlamentet igenom ett förslag om förbud mot ”köttnamn” på vegetariska och veganska produkter. Det innebär att ”sojakorv” och ”vegoburgare” snart kan heta något helt annat.

Debatten kring huruvida vegetariska och veganska produkter ska få kallas exempelvis ”vegoburgare” eller ”vegokorv” har funnits länge. Redan under 2020 röstade EU-parlamentet i frågan, som slutade i nej.

Förslaget lades återigen fram på bordet, där utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling i EU-parlamentet föreslog att en rad begrepp, som exempelvis korv, burgare, schnitzel och biff, inte ska få användas på vegetariska produkter. Anledningen som främst lagts fram är att man vill skydda europeiska bönder och matproduktion.

Under veckan klubbade EU-parlamentet igenom förslaget om ett sådant förbud, rapporterar Göteborgs-Posten. Förslaget röstades igenom med 355 röster för och 247 emot.

Annons:

”Lite larvigt”

Alla svenska EU-parlamentariker röstade nej till ett förbud, förutom SD som valde att avstå sin röst – men kom istället med ett eget förslag som innebar att bara kycklingprodukter får kallas kyckling, och bara köttprodukter för kött. Det röstades dock ner. Dick Erixon (SD) menar att hela frågan är ”lite larvig”.

Vi tycker att det här är lite larvigt alltihopa. Att sänka matpriserna och avreglera så att vi får lägre matpriser är en viktigare fråga att diskutera. Det här är för hårt. Produkter ska ju kallas det de är. Om man har kött så är det givetvis kött, men gör man det på sojabönor så måste man kunna kalla det för sojakorv, säger han.

Det nya tillägget innebär att nya namn som exempelvis ”vegorundell” och ”vegospole” kan bli verklighet i butikerna, men det står klart först efter att de 27 EU-länderna har förhandlat kring ärendet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Så ska du tänka kring möglig mat

Publicerad oktober 3, 2025
– av Redaktionen
På citrusfrukter, äpplen och potatis kan man skära bort möglet – med minst två centimeters marginal.

40 procent av svenskarna slänger alltid möglig mat, enligt en undersökning från Livsmedelsverket. Undersökningen visar att kunskapen kring mögel varierar i svenska hushåll.

I konsumentundersökningen har man samlat in svar från 1044 svenskar i åldrarna 18 år och uppåt, i syfte att se kunskaperna kring mögel och livsmedel. Undersökningen gjordes mellan april och maj i år.

Resultaten visar att fyra av tio alltid slänger möglig mat. Samtidigt som sex av tio ofta skär eller skrapar bort mögel från livsmedel. Av dessa svarar hälften att det dock beror på vilket livsmedel det handlar om.

Av de som skär bort mögel svarar en av fyra att de gör det om det är lite mögel på livsmedlet, samtidigt som en av fem alltid skär bort mögel oavsett mängd.

Annons:

Apelsiner går att äta

I genomsnitt slängs 16 kilo mat per person och år i Sverige. Främst är det frukt, grönsaker, bröd och mejeriprodukter som kastas. Undersökningen visar att fem av tio inte äter apelsin eller andra citrusfrukter om den möglat lite. Fyra av fem svenskar skär bort mögel på hårdosten, och tre av fem äter inte mjukt bröd som möglat.

Livsmedelsverket avråder från att äta mat som möglat, eftersom det kan finnas mögelgifter i den. Däremot finns det vissa undantag där man kan skära bort möglet. Citrusfrukter, äpplen och potatis är exempelvis okej att skära bort möglet på. Det ska dock vara minst två centimeters marginal. Samma gäller för hårdost. På sylt och mos där man har tillsatt minst 500 gram socker per kilo bär eller frukt kan man också äta om man tar bort mögelskiktet, även här gäller två centimeter.

Ät inte bröd och vindruvor

Bröd som möglat bör man dock inte äta, då även en liten bit mögel kan ha spridits i hela brödet utan att det syns. Även saft bör undvikas.

I vattnigare frukter och grönsaker, som exempelvis tomater och päron, kan också mögelgifter spridas i hela frukten – och därför bör man slänga den om den börjat mögla. Fikon, dadlar och vindruvor bör man aldrig äta om de börjat mögla, då de innehåller aflatoxin eller ochratoxin A som är de mest hälsoskadliga mögelgifterna. Det är dock okej att rensa bort de möglande frukterna i exempelvis en förpackning och äta de som inte möglat.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Så håller du kylen kall vid strömavbrott

Publicerad september 30, 2025
– av Redaktionen
Öppna kylskåpet så lite som möjligt vid strömavbrott – varje gång du öppnar försvinner värdefull kyla som håller maten säker.

I oroliga tider finns det större risk för strömavbrott. I en ny rapport från Livsmedelsverket ger man råd till svenskar kring hur man ska hantera maten i kylskåpet innan, under och efter ett strömavbrott.

Strömavbrott har blivit vanligare i Europa och även Sverige, i somras drabbades exempelvis Gotland av två längre avbrott som orsakade problem för gotlänningarna. Om strömmen går börjar temperaturen i kylskåpet stiga redan inom några timmar, vilket sedan påverkar hur snabbt bakterier kan föröka sig i matvarorna.

Det finns några saker att göra som kan förlänga kylan och därmed hållbarheten på maten. Och vissa livsmedel håller längre än andra när det blivit varmare i kylskåpet, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Ha kallare

För att förebygga inför ett eventuellt strömavbrott bör man ha 4 °C i kylskåpet istället för 8 °C. På så vis håller maten lite längre. Det är också fördelaktigt att ha både kylklampar och vattenflaskor i frysen. Vidare rekommenderar Livsmedelsverket att man har en kyltermometer som inte är beroende av el i kylen. Ett tips är också att förvara maten rätt från början.

Annons:

Ta tid

När det sker ett strömavbrott bör man notera tiden så man håller koll på hur länge kylskåpet varit strömlöst. Öppna heller inte kylskåpet i onödan, för det släpper ut kylan. Lägg också in eventuella kylklampar för att fördröja temperaturstigningen. I ett fullt kylskåp stiger också temperaturen långsammare.

Om elavbrottet har varat i högst 7 timmar och om temperaturen i kylskåpet från början var 4 °C kan man, om man inte tillhör någon riskgrupp med nedsatt immunförsvar, i vanlig ordning titta, lukta och i vissa fall smaka på matvarorna för att se att de är okej. Har man haft 8 °C är det fyra timmar som gäller istället.

Hushåll ska klara sig en vecka

Om det blir en större kris, där strömavbrott ingår, bör svenska hushåll klara sig utan kommunens hjälp under en vecka, enligt Livsmedelsverket. I första hand ska hjälpen gå till de som har det svårare, exempelvis äldre och sjuka. Därför bör man ha alternativ till sätt att laga mat på, som exempelvis campingkök eller grill.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Förvara skörden i vinter

Publicerad september 20, 2025
– av Sofie Persson
Många grödor går att torka, syra eller sylta.

Hur förvarar man potatis och morötter bäst utan jordkällare? Vad går egentligen att torka och frysa? Här har du några användbara tips på hur man kan förvara skörden för att den ska hålla i vinter.

Hösten närmar sig och skördetiden är här. Oavsett om man har en liten odling på balkongen eller en stor trädgård kanske man vill spara en del av det man odlat för att äta under vintern, något som allt fler börjat ägna sig åt bland annat mot bakgrund av de skenande matpriserna. Dock behöver man veta lite vad man gör när man ska förvara matvaror under de kalla månaderna.


Artikeln publicerades ursprungligen på Nya Dagbladet den 26 augusti 2022.


Torkning

Annons:

Enklaste sättet att torka är med en torkmaskin, men det går också bra att torka i ugnen eller i rumstemperatur beroende på vad man ska torka. Alla kryddväxter går utmärkt att torka och görs bäst i rumstemperatur. Ett tips är att ta en bukett kryddor och sticka in den i en papperspåse och knyta runt öppningen så att kryddorna hänger i påsen. Sedan kan man hänga upp påsen och kryddorna kommer att torka i den och eventuella blad som ramlar av kommer att samlas i påsen. Chilifrukter kan också torkas genom att hängas upp. Bönor går bra att torka i ett soligt fönster.

Frukt och bär kan också med fördel torkas, vilket dock bör göras i torkmaskin eller ugn. Ett tips om man vill torka blåbär utan torkmaskin är att först låta dem stå i rumstemperatur i ungefär ett dygn innan man lägger in dem i ugnen. Det gör att en del av vätskan försvinner och förhindrar att blåbären blir till en stor, seg klump i ugnen.

Även zucchini och tomat går att torka i ugn.

Syra eller sylta

Att syra, eller fermentera, är en konserveringsmetod där man i korthet låter mjölksyrabakterier på grönsakerna omvandla, det vill säga fermentera, kolhydrater till bland annat mjölksyra som i sin tur gör att det blir syrligt, enligt Livsmedelsverket. Vanligaste är att man fermenterar vitkål, morötter, rödbetor, gurka och oliver. Det är viktigt att följa recept noga så att inte oönskade bakterier kommer in, vilket rentav kan göra att man blir sjuk.

Gillar man sötsaker är annars en idé att göra på det gamla goda viset, det vill säga göra saft, sylt, gelé, marmelad eller sirap. Många trädgårdar brukar överflödas av exempelvis rabarber, så passa på att göra lite sirap eller saft av det. Är man noga med hygienen kan saft och sylt hålla i minst 1 till 2 år oöppnade, men även längre än så.

Frys

Det går att frysa in det mesta men ibland är det bäst att förvälla först. Bär och frukt går exempelvis bra att frysa in som de är. Även tomater, zucchini och kryddväxter. Grönkål, broccoli och mangold kan man förvälla först. Det går att frysa in det mesta utan förvällning, men smakerna kan förändras och det finns risk för missfärgningar. Ett tips är att testa sig fram, men man bör inte förvänta sig att allt man fryser in är i samma skick när man tinat det. Exempelvis kan bladväxter bli sörjiga när man tinar dem, men det man kan göra är att smula ner dem i grytor eller smoothies för extra vitaminer.

Alternativ till jordkällare

Har man tillgång till jordkällare kan man förvara exempelvis potatis, rotsaker och även äpplen där. Lägg dock inte äpplen nära andra grödor då de utsöndrar etylengas som påskyndar mognaden och därför kan påverka de andra grödorna.

Alla har förstås inte tillgång till en jordkällare, men det finns andra alternativ. Det går till exempel att gräva en stuka i jorden som fungerar på liknande sätt. Enkelt förklarat fyller man gropen med exempelvis granris och halm, lägger i rotsakerna och täcker sedan över med jord. Det finns dock flera sätt att göra detta på.

För den som inte har en tomt att gräva på går det även att göra en slags ”minijordkällare” med en frigolitlåda som man kan ställa på balkongen.

Kom ihåg att ta bort all blast innan och endast spara de som är hela och friska.

Flera rotsaker kan övervintra i jorden. Detta kan fungera för exempelvis morötter, purjolök och jordärtskockor. Täck över grödorna med exempelvis halm eller löv för att skydda mot den värsta kylan. Även grönkål, spenat och mangold kan hålla i flera minusgrader. Kryddor som persilja, salvia och timjan tål någon minusgrad. Det är dock en risk att förvara i trädgården då det kan bli för kallt och skadedjur kan komma åt grödorna.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.