Years and Years och teknokratins otäcka ansikte

Övervakningssamhället

Tv-serien Years and Years visar en fiktiv dystopi som inte känns särskilt fiktiv längre. Där är The Great Reset en ständig verklighet med massövervakning och inopererade chip i hjärnan. Skrämmande är dock det faktum att sedan serien började för ett par år sedan har mycket i den blivit verklighet så som massövervakning, statlig kontroll av den lilla människan, regimvänlig media, en massa propaganda samt otäck teknik. Ännu mer skrämmande är det att i serien framställs allt detta som "positivt". Möjligen fostras vi - valboskapen - till att se denna tekniska "utveckling" med glädje i hjärtat.

publicerad 19 juni 2021
- av Jan Sundstedt
Years and Years
Karaktären Bethany har precis opererat in ny teknik i sin kropp.

Det är sedan många år tillbaka märkliga, suspekta och enligt mig otäcka tider vi lever i. Till en början märkte den lilla människan måhända inte speciellt mycket av den globalistiska agendan – The Great Reset – då personerna bakom denna agenda mycket listigt (och med agendan inlindad i bomull) gick någorlunda varsamt fram. Sedan ett par år tillbaka och i synnerhet sedan 2020 så är dock alla handskar kastade och huvudrollsinnehavarna bakom ”den stora omstarten” – The Great Reset – (exempel på frontfigurerna är paret Schwab, Bill Gates samt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen), har gått all in globalism.

Som ett led i agendan ingår med största sannolikhet att få med sig okritisk regimmedia. Exempel på detta syns världen över. Inte minst i Sverige, där nickedockorna på SVT, SR och TV4 (med något marginellt undantag), utan att tveka upprepar det regering och riksdag gett sitt godkännande till nämnda mediakanaler att göra (upprepa det som tillåts) i etern. Detta tycks på mig gälla även i den så kallade underhållningsbranschen…

Ett exempel på detta är den brittiska tv-serien Years and Years, som såg dagens ljus 2019. Upphovsmakaren av serien är den brittiske manusförfattaren och producenten Russel T. Davies. Davies är (bland mycket annat) mannen bakom den re-bootade – och numera politiskt korrekta – engelska kultserien Dr. Who (som sedan 2018 har Jodie Whittaker i rollen som Dr. Who, vilket fick mångåriga fans av serien att säga tack och adjö). Han anses av utvalda delar av kulturvärlden vara ett geni. Kritiker menar dock att Davies har en vänsterliberal agenda som går den totalitära globalismens ärenden.

I Years and Years får vi följa en brittisk familj mellan åren 2019 och 2034. Familjen bor och verkar i staden Manchester. Givetvis har familjen den, sedan ett par år tillbaka, korrekta mixen av etnicitet (här lämnar jag åt läsaren att själv ta reda på denna mix). Serien ska enligt utsago föreställa en fiktiv dystopi där England gradvis utvecklas till en diktatur. Skrämmande är dock det faktum, att stora delar av det som utspelas i serien, på bara ett par år mer eller mindre har kommit att bli verklighet. Det är massövervakning, statlig kontroll av den lilla människan, regimvänlig media, propaganda en massa samt otäck teknik. Totalitär teknik i form av exempelvis inopererade chip (i brist på bättre ord) i knopp såväl som kropp.

 

Dessa inopererade elektroniska komponenter gör så att patienten/offret/den lilla och naiva människan/statens nyttiga idiot (i serien familjens dotter Bethany) kan ta bilder med ögonen, använda fingrarna för att skicka nämnda bilder samt som ett scanningsverktyg (för att till exempel betala varor i en affär), se var andra människor befinner sig (ungefär som ett inbyggt Eniro och Hitta.se och GPS) i sitt medvetande – bara för att nämna några otäcka effekter av ingreppet/operationen. Allt självklart övervakat av staten. Vilka man umgås med/relationer; personliga möten; internethistorik; shoppingbeteende – med mera.

Jag ska för tydlighetens skull nämna att jag ännu inte sett hela serien. Jag vet heller inte i dagsläget om jag kommer att göra detta. Detta mot bakgrund av att jag tycker att Davies avsikt med serien är luddig och tvivelaktig. Vad vill karln? Vad är budskapet? Ska det vara ren och skär underhållning (tveksamt) eller är det ett listigt dolt budskap (troligt)? När jag går igenom Russel Davies CV blir jag en smula misstänksam, vad gäller avsikterna med serien Years and Years. Jag har redan nämnt misshandeln av kultserien Dr. Who och det finns andra exempel på politisk korrekthet och globalism ur Davies kokbok (sök och tittaren skall finna).

Det jag framför allt finner tvivelaktigt och en inte så liten smula otäckt, är känslan jag får av att vi som åskådare ska uppleva det som sker i serien som något progressivt och positivt. Om inte handlingen generellt sett så delar utav densamma, med Bethanys ingrepp som praktexempel. Måhända fostras vi – valboskapen – till att se denna ”utveckling” an med glädje i hjärtat och lycka i själen. Glädjen över det tekniska fortskridandet. Lyckan över alla oanade ”möjligheter”. Väl bekomme!

Vem vet; kanske hoppar mången globalist jämfota av glädje över denna serie. Nu när den snart är verklighet…

Jan SundstedtLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.