Vedugnsgräddat knäckebröd kan återuppstå i Dalarna

publicerad 23 januari 2014

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I somras valde Leksandsbröd att lägga ned den 90 år gamla traditionen med handgräddat knäckebröd i vedugnar i Stora Skedvi i Dalarna. Men på nytt initiativ kan det gamla hantverket återuppstå. Två eldsjälar vill återuppta traditionen om de får tillräcklig finansiering.

Nu söker paret Anders och Malin finansiering via så kallad Crowd funding. Pengarna skall gå till återuppbyggnad av ugnarna. Nås målet kan det gamla hantverket återupptas.

“Fabriken i Stora Skedvi bär på en 90-årig tradition av hantverksmässigt gräddat knäckebröd, som avslutades brutalt sommaren 2013. Allt vi önskar är att kunna återuppta denna världsunika produktion. Vi har fastigheten i våra händer, ett stort engagemang samt tillräckligt med kunskaper och kompetens för att detta ska bli verklighet. Dessutom har vi en fin kontakt med ca 30 oerhört skickliga bagare som idag står utan arbete och bara väntar på att få greppa brödspaden igen.

Du som, precis som vi, önskar att världens godaste knäckebröd åter ska bakas i Stora Skedvi har möjlighet att göra en stor insats!”, skriver paret på sin hemsida.

 

Stöd och finansiering kan ske genom denna sida eller till bankgiro “Gamla fabriken”, 355-7576.

Bakgrund

Vikabröd hette det handgräddade knäckebröd som tidigare bakades av Vika Bröd. Bageriet köptes 2005 av Leksandsbröd. Vikabröd bakades på traditionellt sätt i vedeldade bakugnar.

Bageriet startade ursprungligen 1923 i Kniva, Vika socken, utanför Falun. All tillverkning flyttade sedan till Stora Skedvi 1975.  På grund av konkurshot, trots personalneddragningar och hög efterfrågan, avslutades traditionen med handgräddning i vedeldade ugnar i juni 2013. Leksandsbröd ville rida vidare på varumärket och flyttade produktionen till Leksand där det istället bakas i elugnar.

Trots att ett ungt par som drev den närliggande visthusboden visade intresse för att ta över verksamheten valde Leksandsbröd att riva ut samtliga gamla vedugnar i den gamla byggnaden och skrota alla bagerimaskiner.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!