Terminator-regissören om AI: “Jag varnade er redan 1984”

publicerad 21 juli 2023
- av Jan Sundstedt
James Cameron The Terminator
James Cameron (t.v.) varnar nu för konsekvenserna med Artificiell Intelligens.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Jag varnade er för AI, uttrycker nu regissören till The Terminator, James Cameron, i samband med en färsk tv-intervju. Den ikoniske filmskaparen varnar, i en referens till sina två klassiska filmer om mördarroboten från en nära framtid, för en “kärnvapenkapplöpning” inom artificiell intelligens.

I 1984 års legendariska science-fictionthriller The Terminator, anländer från framtiden en mördarrobot (Arnold Schwarzenegger), med uppdrag att ha ihjäl mamman till framtidens ledare för motståndsrörelsen mot den artificiella intelligensen Skynet och dess armé av maskiner.

Skynet började med, precis som nu sker, att människan inledde experiment med och i rask utvecklade det som förkortas AI. I filmen får vi veta att AI-Skynet snabbt blev för intelligent för mänsklighetens bästa och slutligen utvecklar ett medvetande som leder till tredje världskriget.

Att frågor kring AI och dess roll i samhället är ett av nutidens hetaste debattämnen kan inte ha undgått särskilt många. Förespråkarna finns i antal men så även dess kritiker. Nu sällar sig alltså The Terminator-regissören till den sistnämnda kategorin.

James Cameron uttrycker under tisdagens intervju med CTW News att filmen (och uppföljaren T2: Domedagen) borde ha fungerat som en varning om farorna med AI, och att “vapeniseringen” av den nya tekniken kan komma att få katastrofala konsekvenser.

“Människan hinner inte reagera”

I intervjun får Cameron frågan om han tror att artificiell intelligens en dag kan leda till utrotning av mänskligheten. Farhågor som även vissa branschledare uttrycker.

Jag delar absolut deras oro. Jag varnade er 1984 och ni lyssnade inte.

Han fortsätter med att varna för att “beväpningen av AI är den största faran” och tillägger: – Jag tror att vi kommer att hamna i en kärnvapenkapplöpning med AI, och om vi inte bygger det, kommer de andra killarna säkert att bygga det, och då kommer det till slut att eskalera.

Om artificiell intelligens används på slagfältet kan datorerna utvecklas så snabbt att “människor inte hinner reagera och agera”, varnar James Cameron, och menar vidare att sådan teknik “inte skulle lämna någon tid för fredssamtal eller ens vapenstillestånd”.

En AI skulle kunna ha tagit över jorden och manipulerat den, men vi vet inte, fortsatte James Cameron och spekulerade i att medvetna datorer kanske redan “har total kontroll över alla medier och hela världen”.

James Francis Cameron, född 16 augusti 1954 i Kapuskasing i Ontario, är en kanadensisk filmregissör, manusförfattare och filmproducent.

James Cameron flyttade till USA 1971, och slog igenom stort efter att han 1984 skrev och regisserade The Terminator. Han kom sedan att regissera en mängd kassasuccéer och hade mellan åren 1998 och 2019 rekordet för mest inkomstbringande filmer med Titanic (1997) och Avatar (2009). Han har vunnit flera Oscar för bästa regissör, producent och klippning.

Cameron är även rådgivare åt den amerikanska rymdstyrelsen NASA.

Filmer, urval:
1984: Terminator (regi och manus).
1986: Aliens – Återkomsten (regi och manus).
1989: Avgrunden (regi och manus).
1991: Terminator 2 – Domedagen (regi, manus och producent).
1994: True Lies (regi, manus och producent).
1995: Strange Days (manus och producent).
1997: Titanic (regi, manus och producent).
2009: Avatar (regi, manus och producent).

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!