Stockholms blodbad blir film – i två olika produktioner

publicerad 24 november 2022
- av Jan Sundstedt
Adam Pålsson
Adam Pålsson i Stockholm Bloodbath. Ser vi Kristian Tyrann?

Den danske kungen Kristian II är i Sverige mest känd som Kristian Tyrann för sin svekfulla våldsorgie efter övertagandet av kungamakten i Sverige år 1520. Nu ser berättelsen snart dagens ljus i två pågående produktioner när Stockholms blodbad rekonstrueras för vita duken.

SF-producerade och med (den fantasifulla) arbetstiteln “Stockholms Blodbad” har filmen planerad inspelningsstart nästa år. Konkurrens får man samtidigt från Nordisk Film & Viaplay Studios “Stockholm Bloodbath”.

Regissören Mikael Håfström återförenas med manusförfattaren Erlend Loe (Quick) i den ena av de två konkurrerande produktionerna

Det är en berättelse om politiskt maktspel och intriger som är lika relevanta nu som för 500 år sedan, kommenterar Michael Håfström sitt beslut att regissera Stockholm Bloodbath, till branschtidningen Variety.

Michael Håfström är en av Sveriges för närvarande mest kända och välmeriterade regissörer. I bältet sitt har Håfström filmer som Ondskan (2003) och Stephen King-filmatiseringen 1408 (2007). Han regisserar i och med Stockholm Bloodbath sin fjärde svenska biofilm.

Filmens producent Helena Danielsson beskriver filmen som en skandinavisk blandning av The Favourite, Gladiator och Game of Thrones. Inspelning pågår för närvarande i bland annat Ungern och Tjeckien.

Rollistan är inte helt oäven med en blandning av inhemskt och internationellt. Med namn såsom Claes Bang, Adam Pålsson, Jakob Oftebro, Mikkel Boe Følsgaard, Matias Varela, Sophie Cookson, Emily Beecham, med flera, finns hopp om kvalitet.

Michael Håfström
Michael Håfström regisserar kommande Stockholm Bloodbath. Foto: Nordisk film

Blodbad nummer två är den SF-producerade varianten som har en annorlunda ingång på historien. Enligt uppgifter är denna version mer fokuserad på historien om och kring Kristina Gyllenstierna, gift med och sedermera änka till legenden Sten Sture. Gyllenstierna blev senare en av förgrundsfigurerna vid försvaret av Stockholm och den danska belägringen av Stockholms Slott.

Det är tid för att ge publiken en storfilm – action, svek, kärlek, maktkamp. Allt med en gravid småbarnsmamma i centrum, säger Yaba Holst, Head of Nordic Acquisition på SF Studios, i ett pressmeddelande.

Manuset är en del av Svenska Filminstitutets satsning på kvinnligt manusförfattande “för utveckling av större filmprojekt med stor budget”. Förvärvet av rättigheterna till Stockholms Blodbad är även en del av SF Studios satsning att producera kommersiell och kvalitativ storfilm till en internationell publik. Inspelningsstart är planerad till 2023.

Huruvida SF: s tagning och bolagets kommentarer kring projektet ska tolkas som att filmen får en mer politisk korrekt kostym jämfört med Michael Håfströms version återstår att se. Domslut för båda dessa rafflande blodindränkta produktioner får vi vackert invänta till 2024 när båda alster planeras ha premiär.

Stockholms blodbad var de rättsprocesser med efterföljande avrättningar som ägde rum i Stockholm den 7–9 november 1520 efter förlusten i kriget mot Danmark. Händelserna inleddes direkt efter Kristian II:s kröning till svensk kung när gästerna på kröningsfesten kallades till ett möte på slottet.

Med påstått stöd i kanonisk rätt avrättades uppemot 100 personer de följande dagarna. Efter blodbadet blev den danske kungen känd som Kristian Tyrann i Sverige.

Bland de avrättade fanns många andra inom aristokratin som hade givit sitt stöd åt Sturepartiet som ville upplösa den så kallade Kalmarunionen mellan Danmark, Norge och Sverige - bland annat Gustav Vasas far. Kristian II:s styre tog slut 1523 när Gustav Vasa framgångsrikt organiserat ett uppror och efter maktövertagandet bröt upp Kalmarunionen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!