Stigande havsnivå drev vikingar bort från Grönland

publicerad 25 april 2023
- av Sofie Persson
Redan på vikingatiden steg havsnivåerna, menar forskare.

I en ny studie har man tittat på de hittills olösta orsakerna till att vikingarna plötsligt försvann från Grönland. Anledningen tror man är en stigande havsnivå.

Vikingar kom till Grönland från Island omkring år 980. Där började man odla, föda upp djur, jaga och bygga. Där blev man kvar i ungefär 500 år för att sedan plötsligt försvinna från området. Det finns idag inga tydliga historiska förklaringar till varför vikingarna plötsligt försvann.

Doktoranden Marisa Borreggine har därför i en ny studie undersökt vad som kan ha hänt och menar att en stigande havsnivå kan vara svaret. Studien fokuserar på en koloni av omkring 500 bondgårdar som fanns nere i södra Grönland och kallades Austerbygd (Österbygd på svenska). Bondgårdarna låg ungefär fyra kilometer från varandra och inte alls långt ifrån det istäcke som låg över ön.

Klimatet började dock förändras snabbt i samband med den så kallade lilla istiden. Vädret blev kallare vilket kortade odlingsperioden samtidigt som glaciären växte på ön. Glaciären gjorde att marken sjönk, men påverkade också havet och gjorde att havsnivån samtidigt ökade väsentligt. Borreggine har tillsammans med sina kollegor kommit fram till att hela 204 kvadratkilometer av bosättningen översvämmades under slutet av vikingatiden, då havsnivån enligt studien ska ha stigit omkring 3,3 meter.

Höjningen av havsnivån är en viktig faktor för de förhållanden som de upplevde under sin besättning, säger Borreggine.

Borreggine menar dock att vikingarna försökte anpassa sig till det stigande havet genom att exempelvis gå från odling till att livnära sig på havet.

De var inte nödvändigtvis beroende av marina resurser när de anlände. Men arkeologisk forskning har visat att de övergick från en mer landbaserad kost till en mer havsbaserad kost under hela tiden som de var bosatta.

Det sista omnämnandet av Austerbygd är från 1408 då en kvinna vid namn Sigrid gifte sig med en kapten från Island. Efter detta finns inga historiska bevis eller liknande från bosättningarna.

Havsnivåerna har dragits tillbaka något sedan dess, men fortfarande ligger en del vikingabosättningar under vatten. Borreggine hoppas kunna undersöka dem i framtiden och datera dem.

Det skulle vara mycket intressant att kunna datera alla bosättningar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!