Stenåldersfynd i Värmland visar sig vara 9 000 år gamla

publicerad 21 mars 2019
Acksjön i Ekshärad, Värmland.

I höstas hittade Värmlands Museum nya fynd av stenåldersboplatser vid Acksjön i Hagfors. Dateringar visar nu att vissa fynd är drygt 9 000 år gamla.

Boplatserna hittades när Värmlands Museum undersökte marken vid Acksjön efter att den gamla dammen rivits och den gamla strandlinjen kommit fram. Man hittade bevarade ben – något som är mycket ovanligt, framförallt med tanke på att den gamla marken varit täckt av vatten i flera hundra år.

Några brända djurben har nu daterats till omkring 7 100 f.Kr, det vill säga stenåldern.

– Det är den näst äldsta dateringen vi har från Värmland. Att benen var så gamla hade vi inte kunnat gissa, säger arkeolog Hans Olsson på Värmlands Museum, i ett pressmeddelande.

– Utifrån de få daterbara föremål vi hittade på andra boplatser längs sjön hade jag nog gissat på en datering närmare 7000 år gammalt. Detta visar å andra sidan vilken potential det finns för ny kunskap längs alla de sjöar som finns i landskapet, fortsätter han.

Dateringen av stenåldersfynden, som gjorts med hjälp av C14-metoden, har bekostats av Klarälvens vattenråd.

 

Källa: Värmlands FolkbladStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.