Kultur

Stenåldersfynd i Värmland visar sig vara 9 000 år gamla

Acksjön i Ekshärad, Värmland.

I höstas hittade Värmlands Museum nya fynd av stenåldersboplatser vid Acksjön i Hagfors. Dateringar visar nu att vissa fynd är drygt 9 000 år gamla.

Boplatserna hittades när Värmlands Museum undersökte marken vid Acksjön efter att den gamla dammen rivits och den gamla strandlinjen kommit fram. Man hittade bevarade ben – något som är mycket ovanligt, framförallt med tanke på att den gamla marken varit täckt av vatten i flera hundra år.

Några brända djurben har nu daterats till omkring 7 100 f.Kr, det vill säga stenåldern.

– Det är den näst äldsta dateringen vi har från Värmland. Att benen var så gamla hade vi inte kunnat gissa, säger arkeolog Hans Olsson på Värmlands Museum, i ett pressmeddelande.

– Utifrån de få daterbara föremål vi hittade på andra boplatser längs sjön hade jag nog gissat på en datering närmare 7000 år gammalt. Detta visar å andra sidan vilken potential det finns för ny kunskap längs alla de sjöar som finns i landskapet, fortsätter han.

Dateringen av stenåldersfynden, som gjorts med hjälp av C14-metoden, har bekostats av Klarälvens vattenråd.

 

Källa: Värmlands Folkblad

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!