Stålmannen i hbtq-förpackning floppar

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 13 oktober 2022
- av Jan Sundstedt
Stålmannen i hbtq-skrud blev ingen succé.

Stålmannen i hbtq-skrud är ett av DC Comics största fiasko genom alla tider. Nu meddelar företaget att man terminerar dess regnbågsvariant av klassiska Stålmannen: Superman: Son of Kal-El efter endast 18 nummer.

Serien Superman: Son of Kal-El är en ordentligt reviderad version av den legendariska superhjälten. Serien följer Jonathan Kent – son till Clark och Lois Kent – i hans vardag.

I serien får läsaren bland annat se den nya Stålmannen ta sig an otäcka “klimatförnekare” och andra skumraskfigurer, utöver att inleda kärleksaffärer med andra män.

Tidningen lanserades under mycket pompa och ståt för ett år sedan men nu tycks sagan vara slut. Efter smått katastrofala försäljningssiffror läggs serien om bisexuelle Jonathan Kent alias Stålmannen i malpåse.

I januari rapporterade nyhets- och nöjessajten Bounding Into Comics om den dystra försäljningen av några av titelns tidiga nummer. Siffror så låga att serien föll ur topp 50-listan över de mest sålda serierna redan vid sitt tredje nummer.

Superman: Son of Kal-El erhöll även kritik så tidigt som på planeringsstadiet. Inte minst från en av DC:s före detta medarbetare – tecknaren och koloristen Gabe Eltaeb.

Gabe Eltaeb var på kollisionskurs med DC sedan tidigare och i samband med att första numret såg dagens ljus sa han upp sig från företaget.

Eltaeb har efter sitt avhopp förenat sig med författaren Eric July och skapat en “anti-woke“-serie med den övergripande titeln “Rippaverse“.

Lanseringen av detta alternativa hjälteuniversum blev en succé, vilket bekräftas av premiärnumrets försäljningssiffror på 3.7 miljoner dollar.

Vad DC Comics avser att kontra den nystartade konkurrentens kioskvältare med är i dagsläget höljt i dunkel.

DC Comics är ett av de mest framgångsrika serieförlagen i USA och kända för sin utgivning av superhjälteserier med Stålmannen, Batman, Flash, Wonder Woman med flera. Under flera årtionden har DC Comics varit ett av de två största amerikanska serieförlagen (det andra är Marvel Comics). Nuförtiden ingår DC Comics i Time Warner-koncernen. Initialerna "DC" står för Detective Comics som är en av förlagets titlar

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!