Skördefest och kulturhelg i falbygden

publicerad 9 september 2013

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


För fjortonde året i rad anordnas och firas mekelsmäss där falbygden under tre dagar i slutet av september förvandlas till en skördefest med anslutande konstnatt.

144 gallerier och utställningsplatser fördelat på Falköping, Skara och Tidaholm slår upp portarna fredagen den 27 september och utgör Västsveriges i särklass största kulturevenemang. Under denna helg som också är Mikaelihelgen anordnas även skördefesten med marknader och försäljning av produkter från närliggande gårdar.

Mekelsmäss eller ursprunget mickelsmäss har sin historia långt tillbaka i historien då den hedrar ängeln den helige Mikael, ordet ängel är i från grekiskan och betyder sändebud. Änglar går Guds ärenden och står på Guds sida i kampen mot allt som är ont och elakt.

Under fjolåret var det omkring 350 konstnärer och artister som deltog under mekelsmäss, allt från amatörer till professionella etablerade konstnärer. Kulturhelgen besöktes av mellan 50 000 till 55 000 personer.

Annelie & P-A Sandström. Mekelsmässäpplet är en symbol för konstnatten och skördefesten.
Annelie & P-A Sandström. Mekelsmässäpplet är en symbol för konstnatten och skördefesten.

Två av dessa konstnärer som tidigare ställt ut är paret Annelie & P-A Sandström som tillsammans driver Galleri Sandströms i centrala Falköping. P-A och Anneli kommer tillsammans att öppna upp sitt galleri med Tor Herdendal, Alexandra Nildén, DANO och HOP LOUIE där de kommer att presentera sin konst under temat Rockart, Popart och Streetart. P-A Sandström som även är skulptör, står för tillverkningen av Mekelsmässäpplet skapat i keramik och bränt av P-A Sandström genom en gammal metod över en bädd av kol.

Utanför Sandströms galleri kommer DANO, en internationellt känd muralmålare att uppföra ett stort verk på en vägg. DANO har bland annat målat i uppdrag åt kommuner och internationellt i samband med OS i London 2012 och även Mexiko finns med på hans karta.

Västra Götaland är känt långt tillbaka i tiden för sin kreativa ådra som pulserar genom socknarna, till exempel för sin forntida järnframställning och stora tillgång på gånggrifter och megaliter. Under mekelsmäss i år kommer också ett arkeologiskt fynd gjort i området att presenteras då en konstnär vid namn Thomas Andersson som nyligen slagit sig ned på bygden skall att visa sin utställning “Ubsola Sigillet”. Förhoppningen är att något museum i Västra Götaland skall intressera sig för att i sin tur visa det i en permanent utställning eller installation.

Thomas Andersson har tidigare ställt ut i  Stockholm, bland annat på Galleri Riddaren i gamla stan och har med grunden utifrån graffitin utvecklats med åren till att skapa konst som storleksmässigt gör sig bättre på duk än på väggar i offentliga rum. 1990 uppförde Thomas en muralmålning live inför publik på ett diskotek i Sydamerika Chile i staden Vina del mar. Thomas gör även smycken i silver och 3D skanning av föremål som sedan skrivs ut i metall. Thomas hittar inspirationen i den kosmiska energin vi alla består utav och som vi alla kan ta del utav, som Thomas själv uttrycker det.

– Jag är bara verktyget åt konstens energi som strävar efter att utan motstånd få flöda fritt.

Thomas Andersson med sin utställning ”UBSOLA SIGILLET”. Ubsola Utställningen kan besökas i turistbyråns lokal i Falköping under festivalen.
Thomas Andersson med sin utställning ”UBSOLA SIGILLET”. Ubsola utställningen kan besökas i turistbyråns lokal i Falköping under festivalen. Foto: Thomas Andersson.

Gerth Bragnå är ordförande för Falbygdens Mat och Kultur som anordnar festligheterna på Falbygden. Gerth är en eldsjäl för konstens uttryck och är en av de drivande krafterna som bidrar till att konsten ska kunna ta sig fram ibland oss människor.

mickelmass-montage-konstnatten– Konst skapar möten och vad skulle vi människor vara utan konstens alla former och uttryck, frågar sig Gerth Bragnå.

Mekelsmäss, skördefesten och konstnatten infaller den 27-29 september.

 

Länkar:
http://www.matokultur.se/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Mickelsmäss

Vad är mekelsmäss?

Mekelsmäss, mickelsmässa eller kärrmässa är en högtidsdag som infaller den 29 september (Mikaelidagen; av Mikael), till åminnelse av ärkeängeln Mikael.

I det gamla bondesamhället var mickelsmässan en av de största helgerna på året. Detta berodde på att skörden var bärgad vid denna tid. Mickelsmäss var alltså en skördefest med förkristet ursprung, som hölls då förråden var fyllda av mer mat än någon annan tidpunkt på året. Det var också vanligt att ljuskällor av olika slag fick tändas efter denna helg, för att sedan brinna under vinterhalvåret. Under den veckan som följde fick tjänstefolket också en rad rättigheter, såsom ledighet och rättigheten att säga upp kontrakt.

Skördefester sågs som hedniska företeelser av kyrkan, som gjorde sitt bästa för att få bort seden. Då detta inte gick, gjorde man om dagen till en hyllningsdag för ärkeängeln Mikael, som från början inte hade någon som helst koppling vare sig till dagen eller till skörd. Namnet på helgen är alltså ett exempel på synkretism – kristianisering.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!