Skådespelaren James Caan död

publicerad 10 juli 2022
- av Jan Sundstedt
James Caan under inspelningen av En Bro För Mycket, 1976.

Skådespelaren James Caan, hos den breda publiken mest känd för sin roll som Sonny Corleone i Gudfadern, har avlidit vid en ålder av 82 år.

James Caan föddes i Bronx, 26 mars 1940. Som ung vuxen studerade han vid Michigan State University där han kombinerade akademiska studier med en inte helt oäven atletisk begåvning. Han var bland annat medlem i skolans fotbollslag samt tränade karate – där han sedermera nådde svart bälte av sjätte graden. Hans klassiskt maskulina utstrålning i kombination med hans erfarenhet inom idrott kom även att prägla delar av hans karriär inom film och teater.

Efter en skolflytt till Hofstra University blev han fascinerad av skådespeleri och accepterades på Sanford Meisners Neighborhood Playhouse. Han vann sedan ett stipendium för att studera under skådespelarcoachen Wynn Handman och började dyka upp i flera off-Broadway-produktioner. Vita-duken-debuten skedde 1963 och ett antal mindre roller följde. Regissören Francis Ford Coppola hade nu fått upp ögonen för den enigmatiske skådespelaren och beslöt sig för att rollsätta Caan i rollen som den hetlevrade Santino ”Sonny” Corleone i det klassiska och legendariska eposet Gudfadern. En roll som 1972 ledde till en välförtjänt Oscarsnominering.

Efter det stora genombrottet följde så ytterligare stora roller. I filmer som Rollerball, Killer Elite, En Bro För Mycket, Gatans Lag, Det Sista Slagfältet och Lida visade James Caan gång efter annan vilken utmärkt karaktärsskådespelare han var. Dessa finfina insatser blandades dock med andra, mer märkliga, val av roller. Detta i kombination med hans raka och frispråkiga sätt, bidrog till att James Caan i Hollywoodska kretsar inte fullt ut erhöll den respekt och status han förtjänade. På äldre dar var James Caan kanske mest känd för sin roll som Ed Deline, i tv-serien Las Vegas. Hans sista roll blev den som Stan i den kommande och av Philip Noyce regisserade Gun Monkeys.

”Det är med stor sorg som vi informerar er om Jimmys bortgång kvällen den 6 juli. Familjen uppskattar all kärlek och hjärtevärmande kondoleanser och ber att ni fortsätter att respektera familjens integritet under denna svåra tid”, kommenterar familjen Caans bortgång i ett uttalande på Twitter.

James Caan blev 82 år.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.