Seinfeld: ”Extremvänstern har dödat tv-komedin”

publicerad 1 maj 2024
- av Jan Sundstedt
Jerry Seinfeld är kanske mest känd för situationskomedin som bär hans efternamn.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den judisk-amerikanske komikern menar att det är ”politiskt korrekt skit” och ”den extrema vänstern” som bär skulden till att det inte längre sänds några roliga program på tv.

Jerry Seinfeld pekar på att tv-sända skämt idag måste granskas och godkännas av flera instanser, vilket i praktiken leder till att komedin dör.

1989 sändes det första avsnittet av situationskomedin ”Seinfeld”, som gjorde honom och övriga medverkande kända för en global publik. Än idag anses serien allmänt vara en av de bästa komediserier som gjorts.

Numera är dock huvudpersonen mer än lovligt trött på hur begränsande tv-formatet är, och hur lättkränkta alla är idag. Istället har han övergått till ståuppkomedi – ett format som han uppfattar som mindre politiskt korrekt och kontrollerat.

– Det brukade vara så att man gick hem vid slutet av dagen och de flesta sa: ‘Åh, Cheers är på tv; åh, M*A*S*H är på; åh, Mary Tyler Moore är på; All in the Family är på, berättar Seinfeld i en intervju med The New Yorker.

– Du förväntade dig bara att det skulle finnas några roliga saker vi kunde se på TV ikväll. Men gissa vad? Var är de? Detta är resultatet av den extrema vänstern och politiskt korrekt skit – och människor som är så rädda för att förolämpa andra människor.

– När du skriver ett manus och det går igenom fyra eller fem olika händer, kommittéer, grupper – ‘här är vår tanke om det här skämtet’ – ja, då är det slutet på din komedi, fortsätter han.

“Vet inte vad de pratar om”

Enligt Jerry Seinfeld är ståuppformatet ärligare – eftersom det är publiken, snarare än olika chefer som kontrollerar komikerna och tydligt säger till när komikern ”är på fel spår”.

– Med vissa komiker har folk roligt åt att de går över gränsen, och vi skrattar alla åt det. Men återigen, det är ståupparna som verkligen har friheten att göra det eftersom ingen annan får skulden om det inte går bra.

Tidigare har 70-åringen berättat hur han blivit varnad för att uppträda på högskolor och universitet på grund av den utbredda politiska korrektheten där.

– De vill bara använda de här orden – ‘det är rasistiskt, det är sexistiskt, det är fördomsfull’. De vet inte vad i helvete de pratar om, sa han då.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!