Se Lis otroliga liv på den kinesiska landsbygden

publicerad 16 april 2023
- av Sofie Persson

Li Ziqi visar med sina talangfulla hantverk hur man går från jord till bord i Kina. Med raffinerad elegans, kunskap, tradition och väldigt hårt arbete visar den unga kvinnan sitt liv på den kinesiska landsbygden.

I sitt hem i Pingwu, Mianyang, i provinsen Sichuan i sydvästra Kina, visar 31-åriga Li Ziqi hur hon med hjälp av sin fantastiska trädgård och odlingskonster förvandlar enkla råvaror till himmelska måltider.


Artikeln om Li publicerades på NyD i april 2022.


 

Li har levt hela sitt liv i provinsen Sichuan, men livet har inte alltid varit enkelt för 31-åringen. Fadern dog när Li var barn och styvmamman behandlade henne illa, vilket gjorde att Li flyttade in hos sina morföräldrar. När hon var 14 år dog hennes morfar, vilket gjorde att hon tvingades att hoppa av skolan eftersom hennes mormor inte hade råd att betala för hennes utbildning ensam. Li sökte då arbete inne i staden som 14-åring, där hon bland annat fick jobb som servitris. Vid 22-års ålder flyttade hon tillbaka till sin mormor ute på landet, som blivit sjuk, för att ta hand om henne. 2015 började Li göra egna videor som publicerades på den kinesiska plattformen Meipai, där hon visade sitt liv på landsbygden.

När jag jobbade i staden handlade det om överlevnad, sade Li i en intervju med Goldtread 2019. Nu när jag jobbar på landsbygden känner jag att jag verkligen lever.

 

 

I Lis videor får man följa hennes dagliga liv tillsammans med sin mormor, där hon visar hur hon odlar, förbereder och tillagar mat där ingenting går till spillo. Ofta använder hon sig av traditionella kinesiska tekniker och det är ett tungt jobb som Li sköter med en graciös finess. Även om odling av mat är centralt finns det även populära videor där hon bland annat visar hur det går till när man odlar bomull eller gör helt naturligt smink.

En del av motivationen hon berättar om är att visa människor, främst barnen, varifrån maten faktiskt kommer, menar hon.

En lärarkompis berättade en gång för mig om några elever som trodde att ris växte från träd, så jag vill att barnen i staden ska veta var deras mat kommer ifrån, berättar hon.

 

 

Den första video hon publicerade på Youtube var 2017 och visade hur hon sydde och sedan färgade en klänning med hjälp av skal från druvor. I augusti 2021 blev hon världsrekordhållare i att ha flest prenumeranter på en kinesisk kanal på YouTube och i skrivande stund har hon 16,9 miljoner prenumeranter.

Li beskriver själv att hon helt enkelt vill filma så som hennes liv ser ut och hon vill att människor ska kunna slappna av när de ser på videorna.

–  I dagens samhälle känner sig många stressade, konstaterar Li. När de tittar på mina videor i slutet av en hektisk dag vill jag att de ska slappna av och uppleva något trevligt, jag vill ta bort en del av deras ångest och stress.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!