Ryssland tippas vinna årets Eurovision Song Contest i Stockholm

publicerad 14 maj 2016
Favorittippade Sergey Lazarev representerar Ryssland med "You Are The Only One"

I förhandsgissningarna ses Ryssland och Frankrike som favoriter i årets Eurovision Song Contest i Stockholm – men den stora skrällen kan bli om Ukraina tar hem segern.

Eurovisionexperter beskriver startfältet i Eurovision Song Contest i Stockholm som ett av de allra starkaste de senaste åren. Allting började förra året i Wien där Måns Zelmerlöw tog hem segern med bidraget Heroes till Sverige. Bland årets favoriter hör Ryssland, Frankrike och Spanien – medan Ukraina och Sverige pekas ut som jokrar i leken.

Förra året kom den klassiskt skolade sångerskan Polina Gagarina från Ryssland på en hedrande andraplats med den svenskskrivna sången A Million Voices – ett bidrag som också fick ett långt liv på topplistorna efter tävlingen.

I år ställer Sergey Lazarev upp för Ryssland med den dansanta sången You Are The Only One. Ett bidrag som beskrivs som en klockren Eurovisionvinnare med en melodi som biter sig fast i huvudet. Ett starkt framförande av Sergey Lazarev lyfter sången, både musikaliskt och visuellt. I semifinalen gick Sergey Lazarev som tippat raka vägen till den stora finalen.

 

Årets rysare kan bli när poängräkningen börjar på lördag kväll. När Sergey Lazarev och Amir sitter på varsitt håll i den stora VIP-loungen och nervöst tittar på varandra medan poängen trillar in från jury-grupperna. Till skillnad från den svenska uttagningen med flera semifinaler före den stora finalen i Melodifestivalen för att kora en vinnare – så handplockar det statliga tv-bolaget alltid Frankrikes bidrag till Eurovision Song Contest.

I år föll lotten alltså på Amir Haddad som är av arabisk härkomst. Amir kommer att framföra det franska bidraget ”J’ai Cherché” – både på franska och engelska. Och bidraget får verkligen fötterna att dansa i takt med låten. För den som följer Eurovision Song Contest årligen så kan det verka som att fransmännen har knyckt delar av refrängen från Robin Stjernbergs bidrag You i ESC-finalen i Malmö för tre år sedan. I startfältet har Amir plats nummer 11.

 

För att stärka chansen att ta hem segern i årets Eurovision Song Contest i Stockholm så begav sig den spanska sångerskan Barei till Stockholm för att spela in musikvideon till Spaniens bidrag Say Yay!. I musikvideon finns vackra scener från Gamla stan och andra delar av den kungliga huvudstaden. Spaniens bidrag beskrivs som kitchig och dansant. Spanjorskan framför Say Yay! helt och hållet på engelska. Bareis riktiga namn är Bárbara Reyzábal González-Aller. Hon har tidigare försökt skapa sig ett namn inom latinopop i USA. Kanske kan Barei bli ett namn i Eurovisionhimmelen?

 

Den stora överraskningen i årets Eurovision Song Contest i Stockholm kan mycket väl bli Ukrainas bidrag 1944 som framförs av sångerskan Jamala. De senaste dagarna har Ukrainas bidrag rusat som en raket till toppen på olika vadslagningssajter. Många Eurovisionexperter tror att Ukraina är det enda land som på allvar kan utmana Ryssland om segertrofén.

Tävlingsbidraget 1944 kan beskrivas som en musikalisk resa tillbaka i tiden då flower power styrde musikvärlden. Låten är suggestiv och tilltar i kraft – allt eftersom låten närmar sig sitt slut. Textmässigt är Ukrainas bidrag rena rama dynamiten. Texten till 1944 beskriver nämligen om tiden när Jamalas familj, tillsammans med andra tartarer, deporterades på 1940-talet från Krimhalvön av det då staliniststyrda Sovjetunionen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!