Renhorn vittnar om tidig handel mellan danska vikingabyn Hedeby och norra Skandinavien

publicerad 9 oktober 2023
- av Sofie Persson
En runsten och ett hus i Hedeby. Till höger efterlämning av hårkam av horn hittad i Uppland.

Analyser av gamla hårkammar visar att handelskontakten omkring år 800 varit omfattande mellan den danska vikingabyn Hedeby, belägen i dagens dansk-tyska område Schleswig-Holstein i Tyskland, och norra Skandinavien. Kammarna är gjorda av renhorn, något som vid tiden enbart fanns betydligt längre norrut.

Hedeby, eller Haithabu på tyska, var en dansk handelsplats som under vikingatiden mellan åren 800 och 1050 ska ha varit den största centralorten i Nordeuropa, enligt Världens Historia. År 1050 brändes den ner av norske kungen Harald Hårdråde.

Forskare vid University of York i Storbritannien, Stockholms universitet samt även Universitat Autónoma de Barcelona har tillsammans med Centre for Baltic and Scandinavian Archaeology (ZBSA) och Leibniz Research Institute for Archaeology i Tyskland analyserat hårkammar gjorda av hjorthorn från Hedeby.

Målet med analysen var att undersöka kollagenet i hårkammarna för att ta reda på vad för slags hjortdjur kammarna är gjorda av. I studien, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Antiquity Journal, fann forskarna att 85 till 90 procent av kammarna var gjorda av renhorn.

Vid tiden fanns renar enbart i norra Skandinavien, vilket tyder på att renhornen och kammarna var importerade till Hedeby. En tidigare studie har också visat på att hornavfall i byn inte innehållit särskilt mycket renhorn, vilket indikerar att man inte producerade kammarna i Hedeby.

Fynden pekar enligt forskarna sammantaget på att det fanns en storskalig och frekvent kontakt mellan Hedeby och nordliga delar av Skandinavien omkring år 800.

Vi har börjat besvara en rad frågor om när resor och handel ägde rum i vikingatidens Storbritannien och Skandinavien, säger Dr. Steven Ashby vid University of York.


“En stor stad vid världshavets kant”

Det finns även historiska vittnesmål från Hedeby bland annat av Ibrahim ibn Yaqub al-Tartushi, arabisk-judisk upptäcktsresande från Spanien, som på 900-talet beskrev Hedeby som en “stor stad vid världshavets yttersta kant”. Han anmärkte särskilt på den goda tillgången på dricksvatten, kvinnans fria ställning, samt att endast ett litet antal av dess invånare var kristna. Enligt Al-Tartushi hade den klarast lysande stjärnan Sirius vid tidpunkten en särskilt helig plats i Hedeby-vikingarnas religiösa uppfattning.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!