Region Stockholm satsar mer pengar på filmproduktion

publicerad 17 december 2020
- av Per Nordin
Irene Svevonius, finansregionråd i Stockholm.

Region Stockholm, vars främsta uppgift är att sköta Stockholms läns skattefinansierade hälso- och sjukvård, har nu beslutat att satsa stora resurser på att producera filmer och tv-serier. Enligt de styrande är det av yttersta vikt att Stockholmsregionen blir en “attraktiv plats för filminspelningar”.

Tillsammans med Stockholms stad startar Region Stockholm ett nytt produktionscentrum för film och tv. Det nya bolaget kommer att kallas Film Stockholm. På Region Stockholms hemsida skriver man att bolaget ska ”samproducera film- och tv-drama, arbeta för att Stockholmsregionen ska vara en attraktiv plats för filminspelningar, och arbeta med bransch- och talangutveckling”.

– Få konstarter når så många som just filmen och jag ser fram emot att börja arbeta med detta nya och hedersamma uppdrag, säger Kristina Rennerstedt, styrelseordförande för det nya bolaget.

Övriga styrelseledamöter blir Ali Boriri, grundare och vd Focus film, Ylva Gustafsson, professor i filmregi Stockholms Konstnärliga Högskola, Pia Kronqvist, vd för Scenkonst Öst, och Henric Larsson, vd för Chimney.

Enligt Region Stockholm ska Film Stockholm finansieras genom att samproducera filmer och tv-produktioner.

Satsningen har möts av kritik, något som bland annat märks på Region Stockholm officiella Twitter-konto. Många ifrågasätter varför pengar som borde gå till redan ansträngd och nedbantad sjukvård istället ska gå till denna satsning.

Förutom sjukvården så ansvarar Region Stockholm även för bland annat lokaltrafiken. Organisationen styrs av en koalition som består av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!