Indiske filmstjärnan: “Politisk korrekthet förstör filmen”

publicerad 14 juni 2023
- av Jan Sundstedt
Salim Kumar prisas med Kerala State Film Award, 2011. Till höger hans rollfigur i filmen Kallanum Bhagavathiyum som släpptes i år.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


– Politisk korrekthet och rädslan för att stöta sig med någon gör modern film handlingsförlamad, i synnerhet komedier.

Det säger den indiske och prisbelönte skådespelaren Salim Kumar om det rådande klimatet inom filmindustrin i en intervju med The Indian Express.

Den berömde skådespelaren är av åsikten att det framför allt råder brist på bra komediroller inom filmindustrin och att politisk korrekthet har påverkat den humor som förekommer. Salim Kumar konstaterar i intervjun att politisk korrekthet är ett hinder för all sorts underhållning.

Numera kan vi inte (ens) kalla någon flintskallig eller mörk. Politisk korrekthet måste följas i varje ord. Vi vet inte när ett åtal kan väckas mot oss, säger Kuman.

Humor, betonar Kumar, kan inte skapas om det finns restriktioner – och pekar på att överdriven betoning på politisk korrekthet faktiskt också förstört människors sinne för just humor.

Humor kan inte skapas genom att sitta i en bur utan måste ges utrymme utan några hinder. Bara då kommer humor att kunna existera, utvecklar han resonemanget.

Det finns inte många komediroller i dagens filmer. Det är därför vi gör seriösa roller. Jag har alltid och skulle fortfarande vilja göra mer humoristiska roller. Men det finns en brist på sådana roller. Jag älskar att få folk att skratta, avslutar han intervjun.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!