Pixar lanserar “icke-binär” barnkaraktär

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 21 juni 2023
- av Jan Sundstedt
T.v: Icke-binära Lake. T.h: Huvudkaraktärerna Wade och Ember.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under de senaste åren har Disney och Pixar gjort mycket stora ansträngningar för att kvotera in utomeuropéer och sexuella minoriteter i sina filmer. I den nya Elementärt har man för första gången med en så kallad “icke-binär” karaktär – och röstskådespelaren som gör rollen könsidentifierar sig inte heller som man eller kvinna.

Elementärt har premiär i Sverige den 7 juli och utspelas i en stad som bebos av figurer av antingen eld, jord, vind eller vatten – de fyra elementen. Filmen fokuserar på eldelementalen Ember om hennes nyfunna vän, vattenelementalen Wade. Det genomgående huvudtemat är att etnocentrism, diskriminering och fördomar är negativt – och att det kan ”uppstå magi mellan motsatser”.

Noterbart är att Wade har ett yngre syskon som heter Lake, som identifierar sig som “icke-binär” och som använder sig av de och dem som pronomen. Karaktären röstskådespelas av Ava Hauser, som själv identifierar sig som något annat än man eller kvinna.

Stort tillkännagivande. Jag fick spela Pixars första icke-binära karaktär! Möt Lake! Jag gör rösten till Lake i den nya filmen #Elemental!” deklarerar skådespelaren på Twitter och får bifall av filmens animatör Alyssa Ragni som låter meddela att även denna är “icke-binär”.

Till alla mina icke-binära vänner, glad Pride-månad, Pixar gjorde en karaktär för er alla i sin nya film, Elementärt. Det är vettigt att ha en vattenkaraktär som är icke-binär eftersom de är flytande, de kan vara vad de vill, kunna ändra vilken del av sig själva som helst”, deklarerar en användare på plattformen.

Filmstudion har gått ut med att man läger stora resurser på att bli mer ”inkluderande” och öka fokuset på representation av vad man menar är marginaliserade grupper. Utöver ett mycket stort antal filmer som domineras av utomeuropeiska karaktärer har man också släppt filmer med överviktiga hjältinnor och där huvudkaraktärerna varit hbtq-personer.

Alla är dock inte nöjda över att Disney/Pixar gång på gång tar tydlig identitetspolitisk ställning. Kritiker menar att bolaget försöker köra ner en politisk agenda i halsen på publiken som till stor del utgörs av lättpåverkade barn och unga.

Det kan också noteras att Elementärt trots, eller på grund av, de politiskt korrekta ansträngningarna hittills gått extremt dåligt på bio i USA och redan beskrivits som en av Pixars största floppar någonsin.

Namnen som återges ovan är från den engelskspråkiga originalversionen och brukar bytas ut i de svenska dubbningarna.

"Ickebinär" är en beteckning hämtad från den postmodernistiska föreställningsvärlden som syftar på könsidentifikation som något annat än man eller kvinna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!