Öystein Rönne fick nog av det samhälleliga förfallet i mångkulturens Sverige och valde att flytta till Bornholm efter pensionen. Samtidigt som han trivs med lugnet på den danska ön så sörjer han utvecklingen i Sverige och fortsätter arbeta för politisk förändring.
Efter ett långt yrkesverksamt liv som busschaufför, lokförare och säkerhetschef inom järnvägen, valde Öystein 2018 att pensionera sig vid 61 års ålder. För några år sedan började han också intressera sig för den politiska situationen i Sverige och landets framtid, vilket ledde till att han började skriva för alternativa medier.
– Jag insåg ganska snart att jag inte skulle få något nytt jobb om jag uttryckte mig icke politiskt korrekt där jag skrev. Men jag gjorde ett val att ändå fortsätta att göra det, då jag inte längre ville leva med ”munkavle”. Mycket riktigt fick jag inget nytt jobb, trots att jag sökt gott och väl 200, och ansåg mig vara väl kompetent för dessa. En HR-avdelning som inte googlar de arbetssökande begår ju tjänstefel.
En deprimerande verklighet började krypa allt närmare inpå skinnet, och en växande olust över den verklighet Sverige försatts i gjorde att Öystein till slut fattade beslutet att flytta från landet. Nästan vad som helst måste vara bättre, tänkte han.
– Jag har kunnat konstatera att utvecklingen i Sverige hela tiden blir värre och värre. Och vad som vidare är bekymmersamt är att situationen successivt blir normaliserad, innebärande att alltför få invånare reagerar på situationen. Styrande politiker vägrar att erkänna sitt landsförräderi och de korrumperade massmediejournalisterna gör inte sitt jobb utan kämpar med näbbar och klor för att få spela i landsförrädarnas lag.
Hur kommer det sig att du valde att flytta till just Bornholm?
– Jag och min fru tittade på ett par olika alternativ, men efter att ha besökt Bornholm ett par gånger kände vi att det var dit vi ville flytta. Förutom en tilltalande miljö så hamnade vi inte så långt bort från våra vuxna barn och barnbarn. Färjan från Ystad till Bornholm tar faktiskt inte längre tid än en timme och 20 minuter.
Hur är livet på ön och hur skiljer det sig från ditt liv i Sverige?
– Det är faktiskt mycket som skiljer. Bornholm är en lagom stor kommun, inte större än 20 procent av exempelvis Gotland till storlek och med knappt 40 000 invånare. Hela ön har en mycket fin och bitvis gammal bebyggelse och hus högre än 2-3 våningar existerar knappt. Naturen är fantastisk och faktiskt väldigt variationsrik. Kriminaliteten är nära nog noll, och det är sällan man hör någon siren från utryckningsfordon.
Öystein beskriver allmänt läget på Bornholm ungefär som den var i Sverige i slutet på 1900-talet innan saker och ting gick överstyr. Trots att Bornholm ligger så nära så är det sammantaget en helt annan verklighet än i Sverige, menar han.
– Våldtäkter, rån, överfall, misshandel och mord existerar i princip inte. Jag har i alla fall inte hört talas om det. Men en ytterligare viktig faktor är invånarna här. De är oerhört vänliga, positiva och avslappnade. Någon åsiktskorridor har i alla fall jag inte sett skymten av. Stress lyser med sin frånvaro. Någon massinvandring med dess konsekvenser existerar inte heller här. Visst finns det invandrare, men de är på en hanterbar nivå och har integrerats på ett bra sätt.
När det kommer till ytterligare skillnader mellan Sverige och Danmark lyfter Öystein dels fram att det är högre i tak och färre yttrandefrihetsinskränkningar i Danmark, men också att danskar är vänligare, att landet i högre grad än Sverige låter människor få bestämma över sin verklighet och hur de vill ha det, den vackra arkitekturen samt att Bornholm faktiskt har flest soltimmar i Danmark.
Tror du att vi ser en växande trend där allt fler väljer att lämna Sverige och städerna för ett liv utomlands eller på landsbygden?
– Ja det tror jag definitivt. Med det beror såklart också på de möjligheter man har, vilken social situation man befinner sig i. Själv är jag och min fru pensionerade och har därmed inte behov av att ta hänsyn till exempelvis nytt jobb, ny miljö för småbarn med mera.
– Det är skandal att man skall behöva lämna sitt land på grund av de styrande politikernas destruktion av detsamma. Jag kommer att fortsätta att kämpa för att hålla ansvariga landsförrädare till svars för den destruktion och våldtäkt de begått på konungariket Sverige. Men det kommer att ske från en betydligt mer livsbejakande och humanistisk miljö som heter Bornholm, en ö som inte bara är en fantastisk turistdestination, utan också en underbar ö att leva på.
Jag kommer att fortsätta att kämpa för att hålla ansvariga landsförrädare till svars för den destruktion och våldtäkt de begått på konungariket Sverige.
En lustig kuriosa är att Bornholms huvudstad heter Rönne, precis som Öystein själv.
Man får förmoda att Rönneborna tycker om ditt namn?
– Haha, jovisst, en del tycker ju att det är lite kul. Faktum är att jag är i rakt nedstigande släkt från en viss Magnus Mikkelsen Rönne som föddes här 1630. Så det är lite “tillbaks till rötterna” kan man säga.
Öystein har delat med sig av några vackra bilder från Bornholm som du kan se i bildspelet nedan.
[envira-gallery id=”72604″]