Nu kan du besöka Sankt Petersburg med e-visum

publicerad 22 december 2019
- av Markus Andersson

Sedan den första oktober i år har det blivit lättare att besöka den magnifika kulturstaden Sankt Petersburg. Det behövs inte längre några utskrivna blanketter som skickas iväg med pass, fotografier och försäkringsintyg. Med det nya e-visumet räcker det att göra en ansökan på nätet och bifoga ett digitalt foto.

Ansökan måste göras senast fyra dagar innan du reser in i Ryssland och gäller upp till åtta dagar. Sankt Petersburg är heller inte den första ryska staden som går att besöka med e-visum, redan i somras infördes samma system i Kaliningrad.

Alla kan inte ansöka om e-visum, men medborgare i Sverige och i 50 andra länder kan nu skaffa det utan kostnad på nätet. Det hela ses som ett steg där Ryssland på sikt hoppas på ömsesidiga visumlättnader mellan Ryssland och EU.

Även i de östra delarna av Ryssland har e-visum införts så att medborgare i Kina och Nordkorea enklare ska kunna besöka landet. Fler ryska städer skall gå att besöka successivt fram till 2021 då planen är att man skall kunna ansöka om e-visum till hela Ryssland.

2017 besöktes Sankt Petersburg av drygt sju miljoner turister, varav hälften kom från andra länder än Ryssland. Staden är känd bland annat för sina kryssningar och många spektakulära byggnader och museer.

Passa på att vidga vyerna genom ett besök till Peter den stores stad som också kallas för Ryssland ”fönster mot väst” och fyll i din ansökan via denna länk.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.