Nordisk båtbyggarteknik på Unescos lista över immateriella kulturarv

publicerad 2 januari 2022
- av Redaktionen
Klinkteknik användes av vikingarna.

Unesco har beslutat att godkänna klinkbyggnadstekniken till Unescos lista över immateriella kulturarv. Därmed får Sverige sin första tradition på listan.

Klinkbyggnadstekniken, som funnits i Norden i nästan 2000 år, var en gemensam nordisk nominering. Båtbyggnadstekniken går ut på att man låter plankorna i skrovet överlappa varandra. Det är samma teknik som vikingarna använde till sina långskepp – som kom att utforska stora delar av den då kända och okända världen. Tekniken är även vanliga till ekor och andra båtar.

Vi är väldigt glada att Unesco nu beslutat godkänna nomineringen och därmed värdesätta det stora engagemanget hos dem som bygger och seglar dessa båtar och som är del i en levande hantverks- och kunskapstradition, säger Mats Djurberg museichef på Sjöhistoriska museet och tidigare generalsekreterare för svenska Unescorådet.

Nomineringsprocessen har tagit flera år. Efter initiativ av den norska föreningen Kysten har nätverk av båtbyggare, båtbyggarutbildningar, ideella museer och föreningar bildats runt om i Norden.

Jag är väldigt imponerad av att så många svenska aktörer, som Föreningen Allmogebåtar och båtbyggarutbildningarna på Skeppsholmens, Stensunds och Litorina folkhögskola, gemensamt gått ihop i denna fråga och att de nu lyckats få den första svenska traditionen på Unescos lista, säger Mats Djurberg.

Vill man uppleva en båt byggd med traditionell klinkteknik kan man följa med på en kyrkbåtsrodd eller på en så kallad postrodd, som sker på olika håll i Sverige.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.