”Netflixeffekt” får vita kvinnor att söka män i Sydkorea

publicerad 16 augusti 2022
- av Markus Andersson
Den sydkoreanske skådespelaren Gong Yoo är mycket populär.

Populära Netflixserier har skapat en romantiserad och exotisk bild av sydkoreanska män och lett till att ett stort antal europeiska och amerikanska kvinnor nu söker sig till landet i förhoppningen att hitta en drömpartner. Sökandet slutar dock ofta i besvikelse när de inser att verkligheten skiljer sig från filmens värld.

Underhållningsindustrin med Hollywood i spetsen har under flera decennier anklagats för att exotifiera och romantisera olika utomeuropeiska minoriteter –framförallt svarta män som ofta porträtterats på filmduken som ultramaskulina, sexuella, spännande och kapabla och beredda att försvara sig själva och sina anhöriga i de situationer nöden kräver.

Det är dock inte bara svarta män som exotifieras. Den senaste trenden är att kvinnor från Europa och USA, efter att ha tittat på populära Netflixserier som Crash landing on you och Goblin, reser till Sydkorea i syfte att hitta en partner som är och beter sig som karaktärerna i serierna.


Annonser:


Forskaren Min Joo Lee har intervjuat 123 kvinnor på besök i Sydkorea och i de intervjuer hon genomfört framgår det att de europeiska och amerikanska kvinnorna tror att de sydkoreanska männen precis som i tv-serierna är gentlemannamässiga, romantiska, måna om sitt utseende och i ”kontakt med sin feminina sida”.

Serier som Crash landing on you har skapat en romantiserad bild av sydkoreanska män. Foto: faksimil/Youtube

– Engelska män är halvfulla och håller i en öl eller en död fisk, säger 25-åriga Grace Thornton som reste till Sydkorea från Storbritannien efter att ha sett Crash landing on you och som vidare beskriver sydkoreanska män som ”ridderliga” och ”sagolika”.

Thornton medger att det inte bara handlar om hur de sydkoreanska männen beter sig utan också om att hon själv uppfattas som annorlunda och ”spännande” i Sydkorea och får en uppmärksamhet som hon aldrig fått i Storbritannien.

Hon är inte ensam. 2005 besökte 2,3 miljoner kvinnor Sydkorea – och 2,9 miljoner män. 2019 besökte nästan 10 miljoner kvinnor landet – jämfört med 6,7 miljoner män. En ökning som till stor del bedöms bero på sydkoreanska tv-seriers ökade globala popularitet.

På sociala medier syns samma trend och över 2 500 kanaler på Youtube fokuserar på relationer med en koreansk man och en europeisk eller amerikansk kvinnlig partner. Det hela har till och med blivit en egen genre och minst 35 000 videoklipp av denna typ finns tillgängliga.

Att hitta en sydkoreansk man är mycket trendigt. Foto: faksimil/Youtube

Vissa av videokreatörerna har som affärsidé att de publicerar filmer där de låtsas vara tittarens sydkoreanske pojkvän som frågar hur tittarens dag varit, bjuder dem på middag eller pratar om andra saker på engelska med en tydlig sydkoreansk brytning och med återkommande koreanska fraser.

Ibland är det dock stora skillnader på fiktion och verklighet. Många av de vita kvinnor som anländer till Sydkorea inser snart att männen de träffar i verkligheten inte är lika drömlika och perfekta som de som de ser i tv-serierna, skriver CNN.

Mina, en 20-årig student från Marocko berättar att istället för respektfulla, stiliga och rika män som var ute efter att skydda kvinnor träffade hon snabbt på koreanska män som på gatan försökte övertala henne att ha sex med dem, hon upplever att vissa sydkoreanska män betraktar utländska kvinnor som mer lössläppta än de sydkoreanska och försöker utnyttja detta.

– Vi är temporär njutning. Män är män. Människor är sig lika överallt, säger hon och tillägger att hon tappat intresset för sydkoreanska män och tv-serier.

Den 27-åriga afroamerikanskan Quandra Moore från Washington blev också besviken i sitt letande efter en sydkoreansk partner – bland annat efter att hon blivit tillsagd att ”åka hem till Afrika” och insett att många av männen bara var intresserade av en kortare sexuell relation.

Enligt forskaren Min Joo Lee vittnar flera av hennes intervjuobjekt om att sydkoreanska män kan behandla utländska kvinnor på ett annat sätt än sydkoreanska – eftersom de som utlänningar har ett betydligt mindre socialt kontaktnät. Samtidigt berättar många kvinnor som åkt hem utan att hitta en sydkoreansk partner att de planerar att återvända för nya försök.

– De ser tydligt att alla koreanska män inte är perfekta men de behöver ett alternativ till den nedslående dejtingmarknaden i sina hemländer. De kan inte riktigt släppa det för de hoppas att deras drömförhållanden finns någonstans i världen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.