Motörhead-trummisen: “Det finns ingen humor kvar”

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 27 mars 2023
- av Jan Sundstedt
Mikkey Dee och den klassiska Motörhead-loggan.

Dagens debattklimat och vad folk idag är villiga att betrakta som acceptabelt beteende är definitivt annorlunda än när legendariske Lemmy Kilmister levde, konstaterar Motörhead-trummisen och Göteborgs-sonen Mikkey Dee. Han påpekar i en färsk intervju att vissa hyss och uttalanden som Motörhead gjorde troligen skulle fått bandet avbokade i dagens läge.

Det är i en intervju med hårdrock- och metalkanalen Metal Pilgrim som den tidigare Motörhead-batteristen från Göteborg låter uttrycka sin före detta bandkamrats förmodade inställning till dagens debattklimat.

Vi skulle vara så utanför gängse mall. Att skämta med någon och själv ta emot ett hyss, det är livet, det är så det ska vara, säger Dee.

– Men i dag kan man inte säga någonting innan folk flippar ut av absolut ingenting och det finns ingen humor alls, tycks det som. Jag är glad att Lemmy inte behöver uppleva detta, för han skulle bli helt galen, fortsätter han.

Motörheads legendariske frontman Lemmy Kilminster var känd för sin frispråkighet och samtidigt också känd för sin omtanke om fansen och sin medmänsklighet överlag. Han stod ofta upp för utsatta grupper och inte minst arbetarklassen och dess vedermödor.

Lemmy var en skämtare och i Motörhead skämtade vi hela tiden med varandra och med andra människor. Vi kunde ta till alla typer av skämt, men när jag ser tillbaka på en del av den här tiden, tänker jag: Om vi hade gjort det här nu skulle vi sitta i fängelse. Vi skulle vara borta från den här planeten. De skulle kanske försökt sätta oss på månen, avrundar Mikkey Dee.

 

Ian Fraser "Lemmy" Kilmister, född 24 december 1945 i Stoke-on-Trent, Storbritannien, död 28 december 2015 i Los Angeles, USA, var en legendarisk brittisk musiker. Lemmy Kilmister grundade 1975 bandet Motörhead, där han var sångare, basist och frispråkige frontman. Innan grundandet av Motörhead var Lemmy under en period medlem av flum-bandet Hawkwind. Lemmy var en samlare av rang och då inte minst av tysk militärmemorabilia från andra världskriget.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!