Medvedev uppmanar till piratkopiering av Hollywoodkultur

Det nya kalla kriget

publicerad 28 mars 2023
- av Markus Andersson
Dmitrij Medvedev tycker att piratkopering är ett rimligt svar på Hollywoodjättarnas agerande.

Den tidigare ryske presidenten Dmitrij Medvedev uppmanar nu sina landsmän att piratkopiera film, musik och annat innehåll från västerländska mediebolag som bojkottar landet på grund av kriget i Ukraina.

Filmbolag som Disney, Warner Bros, Universal, Paramount och Sony – och även streamingjättar som Netflix, Spotify, Megogo och Amazon Prime har på grund av kriget i Ukraina valt att lämna Ryssland – och nu tipsar den förre presidenten om hur ryska medborgare kan svara på bojkotten.

– Vet ni vad? Hitta riktiga pirater och ladda ner allt från dem, föreslog han när han av en journalist fick frågor om utländskt kulturinnehåll som inte längre finns tillgängligt i Ryssland.

– Om de lämnade oss – Netflix och andra – så kommer vi bara att ladda ner allt detta och använda det gratis. Jag skulle också lägga ut det överallt på nätet för att göra största möjliga skada. Maximal skada så att de går i konkurs.

Medvedev, som idag är vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, menar att han tidigare alltid varit negativt inställd till piratkopiering och att han själv brukade betala för allt möjligt material, trots att det fanns tillgängligt gratis på nätet.

– Men nu behandlar jag detta enligt principen ’du fick vad du bad om’. Låt dem förlora pengar

I samband med att Netflix lämnade den ryska marknaden för knappt ett år sedan förlorade de cirka 700 000 betalande kunder och tjänstens aktier störtdök snabbt med hela 37 procent, skriver RT.

Medvedev berättar också att landets myndigheter nyligen har börjat diskutera möjligheterna att ta ifrån utländska innehållsskapare vissa av deras immateriella rättigheter i Ryssland.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!