Loch Ness-odjuret kan ha lämnat skotska höglandet

publicerad 3 mars 2023
- av Sofie Persson
Ett gammalt berömt foto från 1934 av Loch Ness-odjuret i Skottland. Till höger den nya bilden som tagits.

Loch Ness-odjuret har skådats utanför Englands kust, enligt “ett flertal personer” i den brittiska staden Clevedon som tagit nya bilder av det mytomspunna havsmonstret.

Det förbryllade invånarna att odjuret var så långt “hemifrån” sjön Loch Ness i Skottland och man undrar om varelsen kan ha simmat vilse.

I Skottland ligger Loch Ness, Storbritanniens näst djupaste sjö. Den är ungefär 35 kilometer lång och 227 meter djup, men det är inte just det som varje år lockar turister till det skotska höglandet. Det är istället legenden om det berömda Loch Ness-odjuret som än idag drar in omkring 350 miljoner kronor årligen till traktens näringsliv, enligt Världens Historia.

Det var 1933 som George Spicer sände en insändare till tidningen Inverness Courier där han beskrev att han tillsammans med sin fru sett ”det närmaste en drake eller ett förhistoriskt djur som jag sett i hela mitt liv” i sjön Loch Ness. Spicer skrev att den ska ha varit omkring åtta meter lång och haft en lång hals, men saknat synliga lemmar.

Efter Spicers insändare började breven frekvent skickas in med nya vittnesmål och snart fick varelsen namnet Loch Ness-odjuret, senare också smeknamnet “Nessie”. Redan samma år tog Hugh Gray det första fotografiet av Nessie, vilket var en svartvit suddig bild av något ormliknande, eller stockliknande, i vattnet. Däremot var det bilden som togs året därpå som väckte mest uppmärksamhet.

Bilden, som publicerades i Daily Mail, togs troligen av gynekologen Robert Kenneth Wilson och visar något som sticker upp ur vattnet och påminner om en hajfena, men som man menar är Nessies huvud och hals. Efter detta började historier flöda in och flera vittnesmål dokumenterades, där den äldsta berättelsen ska gå tillbaka så långt som till 565 e.Kr.

I boken Life of St Columba, som skrevs under 600-talet, beskriver man hur en karaktär i boken simmar över en sjö man kallar för Ness och attackeras av ett sjöodjur. Många menar att det var just Loch Ness-sjön som beskrevs i boken.

Sedan 1933 har vittnesmål, foton och senare även videor på vad som uppges vara Nessie, fortsatt in i modern tid.

I februari såg ett flertal personer i brittiska staden Clevedon något märkligt i vattnet som fick flera att rusa fram till strandkanten med sina mobiler. En flera meter lång, ormliknande varelse simmade förbi dem i vattnet. Besökare och invånare i staden menade att det liknade Loch Ness-odjuret.

Den rörde sig hela vägen längs havet framför oss medan vi satt där. Min dotter Grace sa att det såg ut som ett havsmonster, berättar Anna Purse för brittiska Somerset Live. Bara formen påminde mig om Nessie.

Man känner till att det är ovanligt att se odjuret utanför Loch Ness, men likheten var slående. Människor samlades vid kustkanten och diskuterade vad som kunde ha hänt. Vissa menade att odjuret helt klart var ute på villovägar och troligen simmat vilse eftersom Clevedon ligger en bra bit från skotska höglandet.

Purse tillstår att Nessie i själva verket möjligen kan ha varit en bit drivved som ofta flyter förbi i kanalen.

Det såg så ovanligt ut, konstaterar hon.

Oavsett vad som är fallet står det klart att legenden om odjuret lever vidare. Idag finns ett officiellt register för alla vittnesmål som dokumenterats. Det är i skrivande stund uppe i 1144 vittnesmål. Det finns också en “Loch Ness Webcam” som ska fånga Nessie på video. Om tron bygger på verklighet, för att locka turister eller möjligen på en stark vilja att lämna en liten glänta till mystik får vara osagt, men att det samlar och engagerar människor än idag, 90 år senare, kan med säkerhet konstateras.

Storsjöodjuret

I Sverige har vi ett eget sjöodjur som bor i Storsjön i Jämtland. Odjuret ska vara mer än tio meter långt och vara ormliknande.

Odjuret nämndes första gången redan 1635 i sägnen om trollen Jata och Kata där den associeras med Frösö runsten som har en runorm med drakslingor och har sedan dess omnämnts i flera skrifter.

1960 bildades Samfundet Storsjöodjurets vänner som verkar för Storsjöodjurets väl. Bland annat delar man varje år ut ett pris till personer och organisationer som under föregående år värnat odjuret.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!