Kvarkens skärgård: Finlands unika världsarv

publicerad 15 juli 2023
- av Sofie Persson
I anslutning till skärgården finns den havsnära och kulturrika staden Vaasa.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Runt Kvarkens skärgård i Finland finns både unik natur med dess särskilda öliv och mysiga städer med närhet till kultur och historia. Skärgården har listats på Unescos världsarvslista i och med dess speciella natur som formats efter senaste istiden.

Finland har den största skärgården i världen med fler än 80 000 öar. Längs kusten finns åtskilliga vackra städer, byar, sevärdheter och framför allt en vacker natur. Har man ingen egen båt ska man lätt kunna hoppa på en (ibland gratis) färja för att cirkulera runt på diverse öar.

I Finlands natursköna skärgård ligger även Kvarkens steniga skärgård som tillsammans med svenska Höga Kusten bildar ett gemensamt världsarv. Kvarkens skärgård är Finlands enda naturarv på Unescos världsarvslista och här finns åtskilliga platser samt turistmål att besöka.

Upplev unik natur efter istiden

Kvarkens skärgård har en enastående natur som beskrivs som den bästa platsen att uppleva landhöjningen från den senaste istiden. I stenarnas rike kan man se labyrintliknande landskap av moräner som stiger upp ur havet och som under en livstid formar nya grund. En bra utgångspunkt är att besöka Världsarvsporten som ger en överblick över skärgården helt gratis. Här kan man också spela rymningsspelet Kvarkens Sjöodjur.

I skärgården finns mycket att uppleva och det går att ta sig dit med bil i ett flertal fall. Det går också att ta sig till diverse öar med båt och det finns även möjligheter att ta en världsarvskryssning för att få se så mycket som möjligt av den unika naturen. Det går också fint att paddla, cykla eller gå på de många vandringsleder som finns.

Foto: Antonio Caiazzo/CC BY-SA 2.0

Historiska staden Vasa

I närheten finns staden Vasa där det finns både kultur och historia blandat med aktiviteter och nöjen. Från centrum kan man ta sig till havsstranden på några minuter och känner man sig äventyrlig kan man hyra en kajak eller en vattenskoter. Passa på att åka genom staden med stadståget Lilliputti och i sann finsk anda kan man sedan med fördel boka in sig på en flytande bastuflotte.

Staden har gott om museum och gamla Vasa bjuder på unika historiska sevärdheter. Här har man kommit fram till att landet steg ur havet för omkring tusen år sedan, vilket har stor betydelse för områdets historia. Staden grundades år 1606 av kung Karl IX och utvecklades kring dess handfasta stenkyrka.

För att ta sig från Vasa till Kvarkens skärgård kan man ta sig över Finlands längsta bro, Repolotbron, som är 1045 meter lång.

Svedjehamn från utkikstornet Saltkaret. Foto: AleGranholm/CC BY 2.0

Sommar i hamnen

Vill man uppleva skärgården tillsammans med kulturen rekommenderas att man besöker Svedjehamn. Här följer de röda båthusen moränerna och ramar in den lilla hamnstaden i en idyllisk sommarmiljö. För att uppleva skärgården till fots kan man gå den 3,5 km långa naturstigen Bodvattnet runt. Ett tips är att besöka kaféet Salteriet i hamnen som byggdes 1920 och fungerade som fisksalteri ända fram till 1989.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!