Kultserien ”Bert” för rasistisk enligt SVT – tar bort avsnitt från svenska folkets Öppet arkiv

publicerad 6 oktober 2017

SVT får hård kritik för att man valt att ta bort två avsnitt från kultserien Bert från sitt öppna arkiv. SVT motiverar beslutet med att avsnitten är rasistiska och sexistiska.

TV-serien Bert sändes bara i en säsong 1994 men kom att bli kultförklarad och följdes upp med en filmatisering av serien, som i sin tur baserades på böckerna av Anders Jacobsson och Sören Olsson.

Under fredagen framkom det att SVT hade plockat bort två Bert-avsnitt från Öppet arkiv, som finns till för att bevara SVT:s material.

SVT uppger att i två av avsnitten har det förekommit rasism och sexism.

– I det ena avsnittet klär Bert ut sig till ett så kallat black face och gör en nidbild av en svart person och i den andra episoden skämtar man om homosexuella. Och då serien är riktad mot en barnpublik valde vi att plocka bort avsnitten, säger Susanna Balsvik, planeringschef på SVT och ansvarig utgivare för Öppet arkiv, till SVT.

Anders Jacobsson, som skrev böckerna om Bert tillsammans med Sören Olsson, är kritisk till att SVT censurerat ”Bert”.

– Tycker man att det är så farligt och skadligt och nedlåtande så är det väl bättre att ta bort alla avsnitt. Det är ungefär som att riva ut två kapitel ur en bok som man anser vara missbehaglig.

På Twitter har många reagerat kritiskt till SVT:s censurbeslut.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.