Kultur

Efter kritiken – Pewdiepie avbryter donation till ADL

Den svenske youtubern Felix Kjellberg, mer känd som Pewdiepie, avbryter sin donation på nästan en halv miljon kronor till den judiska organisationen Anti-Defamation League (ADL).

Under tisdagen annonserade Felix Kjellberg sin donation till ADL i en video där han visade upp sin senaste “Playknapp” från Youtube, som han fått av Youtubes vd Susan Wojcicki för att ha nått 100 miljoner prenumeranter.

Men på torsdagen gick Kjellberg ut med att han drar tillbaka sin donation, som uppgick till nästan en halv miljon kronor, till ADL.

Anti-Defamation League, tidigare Anti-Defamation League of B’nai B’rith, beskriver sig själva som en människorättsorganisation som kartlägger antisemitism. Organisationen är kontroversiell, bland annat för sina påtryckningar mot Youtubes ledning att censurera klipp eller kanaler som ADL uppfattar som problematiska, trots att de i många fall inte brutit mot några av Youtubes användarvillkor.

Donationen fick många att höja på ögonbrynen och kritisera Kjellberg. I april 2017 hyllade ADL-chefen Jonathan Greenblatt Disney för att de klippt banden till Kjellberg efter att han blivit anklagad för antisemitism.

Felix Kjellberg skriver i ett uttalande att det antimuslimska terrordådet i Charlottesville motiverade honom att “göra ändringar” i hur han uppfattas. Trots att ADL uppmanat till censur av Pewdiepie och anklagat honom för “hate speech” och “antisemitism” skriver Kjellberg att han “vill gå vidare”.

Flera andra youtubers ifrågasätte anledningen till Kjellbergs donation till ADL och den judiska gruppens inflytande över diskursen på Youtube. Den välkände youtubern Keemstar ber ADL i ett satiriskt twitterinlägg att inte radera hans konto.

Den numera tillbakadragna donationen föll inte i god jord hos många av Pewdiepies fans på Youtube, som bland annat anklagar ADL för att ha utövat utpressning mot Kjellberg.

 

Artikeln har uppdaterats.

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!