Kultur

Känd sci fi-författare påstår att Sagan om ringen är diskriminerande mot orcher

Orcher i Peter Jacksons filmatisering av J.R.R Tolkiens trilogi Härskarringen

Den amerikanske science fiction-författaren Andy Duncan kritiserar Tolkiens beskrivning av orcher.

J. R. R. Tolkiens mästerverk Sagan om ringen (Härskarringen) stämplas som rasistisk av Andy Duncan som påstår att den är diskriminerande mot orcher – då dessa beskrivs som underlägsna, enligt DailyMail. Han sade nyligen i en amerikansk podcast att orcherna beskrivs som ”sämre än andra” och att sådant synsätt har ”ödesdigra konsekvenser för samhället”. Duncan jämförde även orcherna med dagens migranter.

I böckerna är orcherna fula, onda, kannibalistiska och blodtörstiga varelser som agerar soldater åt den onde härskaren Sauron.

Duncan har tidigare skrivit en parodi som utspelar sig i Tolkiens Midgård. Hobbiten Bilbo är då en konservativ politiker som motsätter sig orchisk invandring till Fylke.


Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!