John Cleese: BBC får inte sända nya “Pang i bygget”

publicerad 17 februari 2023
- av Sofie Persson
John Cleese är inte imponerad av BBC.

John Cleese kommer inte att arbeta med BBC i nyproduktionen av “Pang i bygget”. Detta eftersom han inte tror att man kan förvänta sig att den brittiska statskanalen respekterar den kreativa friheten.

Skådespelaren och regissören John Cleese är i färd med att skriva ett nytt manus till serien “Pang i bygget”, avslöjar han i en intervju med brittiska BG News. Serien, vars första avsnitt släpptes 1975, sändes då av BBC och gjorde stor succé. Cleese menar dock att han inte kommer att vilja arbeta med den brittiska statskanalen igen eftersom han inte tror att de kan respektera den kreativa friheten.

Jag tänker inte arbeta med BBC eftersom jag inte kommer att få friheten, säger Monthy Pyhton-legenden. Jag hade väldigt tur innan eftersom BBC då styrdes av människor med riktiga personligheter.

Vidare menar Cleese att statskanalen förändrades bland annat när man beslöt att den behövde matcha tittarsiffrorna på de kommersiella kanalerna, och att BBC:s licens att sända tv annars skulle försvinna. Han menar att detta i sin tur ledde till att tv-tittandet förändrades.

Om du tittar i en tidning nu från 1985 och på TV-programmen som var tillgängliga den kvällen och jämför vad de är nu – i princip har vi i Storbritannien gått från det som var en medelklasskultur, med alla dess brister, till en tabloidkultur.

Cleese berättar att de nya avsnitten kommer att skilja sig från de tidigare. Han avslöjar inte exakt hur men avslöjar att värdshusägaren Basil Fawlty ska lämna England och bege sig till Karibien.

När jag tittade på gamla klipp med alla dessa underbara engelska skådespelare som inte är med oss längre, tänkte vi att om den enda återkommande karaktären är Basil, så kan vi hitta på något överraskande, säger Cleese.

Cleese har sedan tidigare samarbetat mycket med sin dotter Camilla Cleese som även är med och skriver manuset till serien. Hon kommer därtill också att medverka som skådespelerska. Castle Rock Entertainment kommer att producera serien, men det är ännu oklart vilken kanal som kommer att sända den och när inspelningarna kommer att påbörjas.

Pang i bygget (Fawlty Towers) hade premiär 1975 och fortsatte med nya avsnitt till 1979. Den kom sedermera att bli en av världens mest kända tv-serier. Serien skapades av John Cleese och Connie Booth som också spelade huvudrollerna i serien. BBC stod vid tillfället för produktionen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!