Jan Lööf slutar teckna bilderböcker – inte tillräckligt politiskt korrekt

publicerad 9 maj 2016
Tecknaren och författaren Jan Lööf

Den folkkäre serietecknaren och författaren Jan Lööfs böcker har hamnat i blåsväder och hotas att dras in av förlaget. Anledningen är att de inte är tillräckligt politiskt korrekta och avbildar icke-svenskar på ett stereotypt sätt.

Det handlar om de två populära barnböckerna ”Morfar är sjörövare” och ”Ta fast Fabian” som just nu utvärderas av förlaget Bonnier Carlsen och som kan komma att sluta säljas och ges ut.

Jan Lööf säger till Dagens Nyheter att han har fått ett ultimatum att rita om böckerna eller acceptera att de inte ges ut fortsättningsvis. Detta trots att de är storsäljare och ”Morfar är sjörövare” nyligen trycktes upp i 100 000 exemplar.

Ansvariga från Bonnier förlag säger att ingenting är klart än, men anser ändå att böckerna är problematiska på grund av sina ”stereotypa skildringar av andra kulturer”, något som skulle kunna uppfattas som negativt och kränka icke-svenska läsare.

Lööf är öppen med att han inte orkar byta förlag om hans verk blir indragna, men att han efter kritiken nog inte kommer teckna fler bilderböcker.

 Jag är 76 år gammal och orkar inte byta. Det här handlar inte om pengar för mig. Men jag kommer nog inte att göra fler bilderböcker för barn.

Bonnier förlag har tidigare dragit in politiskt inkorrekta barnböcker efter påtryckningar, ett exempel är ”Lilla hjärtat” av Stina Wirsén, som anklagades för att vara rasistisk.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!