Isländskt dataspel släpps nästa år

publicerad 10 maj 2024
- av Sofie Persson
Häxan Brynhildur kämpar för att återställa balansen på Vindarnas ö.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ett nytt dataspel baserat på Islands rika folktro och historiska legender kommer att släppas internationellt nästa år.

I spelet Eyja vindanna, eller “Vindarnas ö”, på engelska “Island of Winds”, får man följa häxan Brynhildur i en öppen värld där spelaren måste ta reda på vad som hänt med deras folk. Berättelsen sträcker sig över flera århundraden och börjar när hon återvänder till sin hemdal och upptäcker att området är övergivet och förbannat. Resan kommer att bli häxans största prövning och hon måste kämpa mot mörkret för att återställa balansen på Vindarnas ö.

Mörkret sprider sig genom naturen och förändrar jämvikten i världen“, framgår om berättelsen på spelutvecklaren Parity Games hemsida.

En del av inspirationen uppges komma från isländska fjordar, särskilt Ísafjarðardjúp.

Kärnspelet involverar en rik historia, omfattande lore och spännande pussel, liksom legendariska varelser, trolldom och ett särskilt fokus på empatimöten“, säger spelutvecklaren i ett inslag i isländska statskanalen RUV.

Vindarnas ö har varit under utveckling sedan 2019 och i år tecknades ett avtal med förlaget ESDigital Games. Företaget planerar att lansera spelet på den internationella marknaden för både PC och konsoler i början av nästa år. Spelet kommer att finnas tillgängligt på sju språk.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!