In Shadow: Ett gripande porträtt av Västerlandets skugga

publicerad 23 juni 2024
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


In Shadow – A modern Odyssey är en kort animerad film som spelades in 2017 av Lubomir Arsov och som naket och rättframt skildrar vår moderna tid och samhälle. Svart på vitt får vi följa med på en dyster resa genom sanningen, men också känna hoppet som ligger under ytan.

Filmen visar en skrämmande realitet som känns bekant eftersom den fångar in livet i alla dess steg och inte viker för att förmedla världens mörker och hjärtlöshet. Skuggorna i det västerländska samhället blir belysta utan filter.

Nej, världen är inte en vacker plats idag. Vi omringas ständigt av en kontrollerande bakomliggande maktstruktur som påverkar allt ifrån maten som gör oss sjuka till medicinen som ska göra oss friska, detta skildras väl i filmen på ett kännbart sätt.


Artikeln publicerades ursprungligen den 21 december 2021.


Från födseln till döden lever vi med någon som viskar i vårt öra vad vi ska tycka och tänka – utan större möjlighet att faktiskt få tänka själva – ett samhälle där man som individ tystas ner när man tänker annorlunda än vad man ”får” göra.

Dock är ett samhälle byggt av dess människor och däri finns också ljuspunkten. Utan människor är den bakomliggande makten ingenting eftersom vi är dess byggstenar – utan oss faller allt ihop. Bakom mörkret finns det ljus för människan. Så länge vi fortsätter att slå bort den viskande rösten och inte blint tror på vad makthavarna säger finns det en förhoppning och en tyst förvissning om att vi kan slå oss fria. Så länge människan inte kapitulerar kan samhället fortfarande förändras.

Vi kan kräva att makthavarna ger oss sanningen och slutar ljuga för oss. Vi kan kräva att de ska sluta tjäna pengar på vår ohälsa, olycksalighet, beroenden och brustna hjärtan.

Ja, vi kan kräva vår frihet. Det är egentligen inte de som har makten, det är folket, människorna – det är vi. Med en sannerligen stor talang och känsla ger Arsov en tydlig och djup bild av människans hopp.

Lubomir Arsov är en bulgarisk artist som bor i Toronto, Kanada. Förutom In Shadow - A modern Odyssey är Arsov känd för sitt arbete med Spies in Disguise (2019) and Manolos magiska resa (2014).

Källa: IMDB

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!