Katrina sa upp sig för att leva som hemmafru i 50-talsanda

publicerad 11 april 2024
- av Sofie Persson
Paret anser inte att något årtioende var perfekt - men att 50-talet ändå var en tryggare och mer sofistikerad tid.

Katrina och Lars Holte lever ett lite annorlunda liv i Hillsboro, Oregon. Tre år in i deras äktenskap bestämde sig Katrina för att säga upp sig från sitt stressiga jobb och vrida tillbaka tiden, idag lever hon som en hemmafru från 1950-talet.


Denna artikel publicerades ursprungligen den 6 januari 2020.


Det känns som att jag lever som jag alltid velat leva. Det är mitt drömliv och min man delar min vision, säger Katrina Holte till New York Post.

Parets hem är som att kliva in i en svunnen tid där allt från möbler, kläder och vardagssysslor osar 50-tal. Katrina tillbringar sina dagar med att tvätta, städa, sy samt matlagning, men hennes främsta jobb är att ta hand om sin make.

Det är mycket jobb. Det är mycket diskning, tvättning och strykning, men jag älskar det och det är att ta hand om min man som verkligen gör mig lycklig.

Men Katrina, som också syr kläder på deltid och säljer online, frågade självklart sin man innan hon sa upp sig från sitt heltidsjobb.

Jag talade med min man och berättade för honom att jag ville bli en hemmafru och han sa att det var okej för honom, säger Katrina. “Det var en fantastisk känsla att säga upp sig“.

Tvättar, dammar och sopar

En typisk dag för Katrina börjar 06.30. Då lägger hon ut Lars kläder för dagen samt gör frukost till honom och packar hans lunch. Efter att hon själv ätit gör hon 15 minuter av lättare träning.

Idealet idag är att vi måste träna hårt till bristningsgränsen. Men på 1950-talet handlade det mer om att du skulle ta hand om din kropp.

Efter träningen duschar hon och sminkar sig med produkter som ofta användes på 50-talet, som märket Revlon och Pond´s, varefter hon använder hårrullar för att få till den klassiska frisyren. Efter att hon gjort sig fin för dagen är det dags för hennes sysslor.

Jag brukar tillbringa en timme med att tvätta, damma och sopa. Jag vill vara säker på att allt är på rätt plats. Efter lunch, när mitt hus är rent och fräscht, går jag till övervåningen syr för mig själv, mina kunder eller prövar ett nytt mönster.

“Fuskar” med TV

Runt 16.00 brukar Katrina påbörja tillagningen av middagsmålet. Hon vill att allt ska vara klart tills Lars kommer hem från jobbet.

Jag lagar mycket mat från den eran och ser alltid till att det finns grönsaker. På 1950-talet var hemmafruar ofta noga med att alla matgrupper fanns med.

När Lars kommer hem vill han gärna hänga upp sin jacka själv, men det gör inget för Katrina.

Jag har läst i en 1950-talsbok att om en man vill hänga upp sin egen jacka ska du inte känna dig som en dålig hemmafru.

Istället serverar hon honom ett kallt glas vatten och en tallrik med snacks.

Efter middagen spelar vi brädspel som till exempel Scrabble, eller tittar på gamla serier som I Love Lucy eller The Donna Reed Show, säger Katrina. “Ibland läser vi. Jag gillar att läsa 1950-tals kokböcker eller skönhets och sy-tidningar“.

Paret tittar alltså på TV, men säger att de gömmer undan den när den inte används för att inte störa 50-talsstilen.

“En man behöver känna sig bortskämd”

Katrina säger att Lars absolut inte är någon kontrollerande man, utan att de har ett jämställt äktenskap. Lars skulle till exempel inte klaga om hon råkade bli sen med middagen men hon vet också att det betyder mycket för honom att hon har maten klar i tid.

En man behöver känna sig bortskämd av sin fru ibland. Han tjänar mycket mer pengar än jag och jobbar långa dagar. Han uppfyller mina drömmar och jag försöker uppfylla hans också.

Katrina säger att hon tycker att kvinnor ska stötta varandra.

Om en kvinna säger att hon vill bli en hemmafru, borde vi inte säga att det är fel, säger Katrina. “Det som är rätt för mig kanske inte är rätt för någon annan. Vi måste alla göra det som är rätt för oss själva“.

Inte perfekt – men tryggare

Inget årtionde är perfekt, på 50-talet hade vi stora sociala problem, men människor jag pratat med som levt på den tiden säger att det var en tid då man kunde lämna dörren olåst och inte oroa sig för inbrott. Människor idag har glömt hur man pratar med människor som inte håller med dem och de kan inte uppföra sig.

Paret ser nu fram emot att skaffa barn. Katrina vill gärna ha fyra, men hon inser att hon då kanske inte kommer att ha tid sköta hemmet ordentligt.

Jag är inte säker på om jag kommer att kunna hålla huset i perfekt skick, men vi skulle älska att ha en stor familj, säger Katrina. “Jag planerar absolut att klä mina små flickor i vintage-klänningar, underkjolar och hattar, men när de blir äldre får de göra sina egna val“.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!