Hårdare könskvotering på bidrag till Melodifestivalen

publicerad 1 juni 2020
- av Isac Boman
Melodifestivalen får ännu mer tvångskvotering.

Inför Melodifestivalen 2022 måste alla låtar som skrivits av mer än en person ha minst en kvinnlig låtskrivare. Tvångskvoteringen följer på tidigare försök minska på den manliga dominansen bland upphovsmännen och beskrivs av skattefinansierade SVT som något som ska bredda tävlingen musikaliskt.

Låtar med bara en upphovsman slipper än så länge kravet ifråga, eftersom det annars hade lett till att ensamma manliga kompositörer inte hade fått ställa upp överhuvudtaget. I andra fall ska dock alla bidrag ha minst en kvinnlig låtskrivare med i gruppen.

– Varje år får vi ganska mycket kritik för hur det ser ut på upphovssidan. Det är något vi tar på största allvar och vi vill se en större andel kvinnliga upphovspersoner. För att hjälpa den utvecklingen så inför vi från 2022 att alla bidrag ska ha en kvinna på upphovet helt enkelt, säger Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson till Aftonbladet.

Redan 2014 infördes ett krav på 20 procent kvinnliga upphovspersoner, och efter detta har även tillkommit att hälften av låtarna ska ha minst en kvinnlig låtskrivare.

SVT motiverar den senaste ändringen bland annat med att tidigare ändringar inte gett ”önskat resultat”. I den senaste tävlingen var 21 av 79 låtskrivare kvinnor, något den skattefinansierade mediekanalen menar är oacceptabelt.

– Vi har inte riktigt sett den utveckling som vi hade hoppats på och vi tänker att det här är ett sätt att öppna upp för fler konstellationer, bredda musikaliskt och kreativt och få nya infallsvinklar och ämnen att skriva om. Det är att ta Melodifestivalen in i framtiden, menar Karin Gunnarsson.

Noteras kan att SVT i sina ambitioner att utjämna könsfördelningen bland låtskrivare också lägger skattebetalarnas pengar på ett projekt som kallas för “Mello-kollo”, ett låtskrivarcamp som enbart riktar sig till tjejer. Detta året funderar man dock på att även låta killar vara med på lägret så att deltagarna kan lära känna varandra och ”hitta nya konstellationer och samarbetspartners”.

Kritiker riktar samtidigt pikar mot SVT:s agerande som ligger i linje med den allt mer utpräglade kulturmarxism som kommit att genomsyra Public service. Bland annat frågar sig den liberala debattören Alice Teodorescu ironiskt huruvida det är innehavet av bröst eller känslan av kvinnlighet som avgör om någon låtskrivare ska räknas som kvinna eller inte.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!