”Hamburgsjukan” – En dystopi mer aktuell än någonsin

Science fiction-filmen Hamburgsjukan är en tysk rysare från 1979 som fått mycket uppmärksamhet på nytt på grund av de slående likheterna med den nuvarande coronakrisen och korruptionen kring denna. Det mest rysande inslaget 40 år efter dess tillkomst är likheterna med samtiden och ett tydligt förebådande av en ännu mer dystopisk situation om mänskligheten fortsätter på den väg man slagit in på i coronarepressionens tidsålder.

publicerad 27 december 2021
- av Sofie Persson
En bild man skulle kunna missta för att vara idag.

Den tyske filmregissören Peter Fleischmanns dystopiska film Hamburgsjukan (Die Hamburger Krankheit) har väckt vida uppmärksamhet för sina slående likheter med coronakrisen och korruptionen kring denna.

I filmen hittas flera personer döda i Hamburg utan några sjukdomssymptom och regeringen slår snabbt fast att det handlar om en pandemi. Människor sätts i karantän och media börjar snabbt tala om ”Hamburgsjukan”. Panik börjar spridas bland befolkningen.

I karantän möts läkaren Sebastian, korvförsäljaren Heribert och introverta Ulrike, som gör upp en plan för att fly från karantänen och lyckas. Filmen går igenom deras resa och hur samhället hanterar samt behandlar sina invånare under den pågående pandemin.


Annonser:


Hamburgsjukan är klassad som science fiction och skräck, enligt IMDB, och de flesta som såg den här filmen på 80-talet såg den troligtvis precis som det: science fiction som aldrig kommer att ske i verkligheten. De flesta skulle vid tillfället heller förmodligen aldrig trott att vi skulle leva i en värld som liknade den i just den här filmen och om det är en skräckupplevelse som fortfarande är aktuell med filmen idag så är det de många scener som är skrämmande lika situationen i vårt samhälle idag.

Bara en kort scen när en man pratar i radio påminner oss om någon vi känner väldigt väl. ”Faran är inte över än”, säger rösten, en liknande fras som inte bara vår egen statsminister yttrat utan även många andra politiska ledare.

I en scen tvingas Ulrike till en våldsam tvångsvaccination av ”farbror doktor” och hon säger:

Men jag är inte sjuk.

Och hur ska du bevisa det? Ingen kan veta om de är friska. Det är därför vi måste behandla alla, alla måste delta, svarar doktorn och tvångsvaccinerar henne.

Foto: faksimil/Youtube

 

I en annan scen får överläkaren frågan om hur han ska slåss mot något, alltså sjukdomen, om han inte vet vad det är. Han svarar då att det bara är delvis sant och att:

Jag föreslår att vi injicerar hela Hamburgs befolkning med antivirala mediciner.

Hjälten och läkaren i filmen svarar självklart:

Jag tycker att det du säger är hemskt!

Filmen visar också människor som säljer ansiktsmasker och annat ”skydd” för egen vinning och som andra köper i den rädsla som piskats upp. De vill ha skydd mot den mystiska sjukdomen.

 

Människor i ansiktsmasker, varningsskyltar och arga demonstranter är knappast avlägset dagens situation. Det som dock kanske är allra mest skrämmande med att se den här filmen idag är att den även antyder att vi ännu inte nått vägs ände till vart situationen ytterligare kan eskalera. Ett exempel på det är en scen när en man blir bortförd av plastbeklädda män och tvångsvaccination är bara några steg bort.

Framtidens mode?

Det är sammantaget en filmupplevelse som milt sagt är tillnyktrande.

Hela filmen kan ses på Youtube, se inforutan till artikeln för länk


Fakta: Die Hamburger Krankheit

Hamburgsjukan är en science-fiction/skräckfilm regisserad av Peter Fleischmann som utkom den 22 november 1979. Filmen vann titeln ”bästa regi” på Mystfest 1980 och var även nominerad för ”bästa film” samma år. Den har även varit nominerad som ”bästa film” på International Fantasy Film Award 1982.

Hela filmen kan ses på Youtube här.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.