Halle Berry backar – vägrar spela transsexuell

publicerad 9 juli 2020
- av Per Nordin
Halle Berry vill inte längre spela transsexuell.

Den välkända skådespelerskan Halle Berry, känd från bland annat X-men och James Bond-filmen ”Die Another Day” har meddelat att hon hoppar av rollen som en transperson i ett kommande projekt. Anledningen är att Bery har anklagats för att ta transsexuella skådespelares jobb och för att ha felkönat den karaktär som hon skulle ha spelat.

– Det är en karaktär där kvinnan är en transperson, så hon är en kvinna som har övergått till att bli en man. Hon är en karaktär i ett projekt som jag älskar och som jag kan komma att göra, sade Berry i en intervju på Instagram. Och förklarade vidare att hon ser fram emot att djupdyka in i transvärlden.

Hennes uttalande gjorde dock inte transrörelsen särskild nöjda – snarare tvärtom. Snabbt fick Berry massiv kritik för att ha felkönat sin karaktär och beskrivit den transsexuella kvinnan som en hon istället för en han. Dessutom menade många att Berry genom att spela en transperson stjäl arbete för riktiga transsexuella skådespelare och en transsexuell karaktär bara bör spelas av någon som är transsexuell på riktigt, skriver Variety.


Annonser:


Kort därefter fick Berry kalla fötter och bad om ursäkt, hon meddelade också att hon inte kommer att ta rollen och att transrörelsen måste få tillfälle att berätta sina egna historier.

Under helgen har jag haft tillfälle att diskutera mitt avvägande att spela en transsexuell man och jag vill be om ursäkt för mina uttalanden. Som en heterosexuell kvinna så förstår jag nu att jag borde inte ha övervägt den här rollen”, skriver hon på Instagram och lovar vidare att fortsättningsvis arbeta aktivt för att transpersoner ska representeras bättre i media.

Ursäkten blidkade HBTQ-rörelsen och många av dess aktivister förlät genast Berry och tackade henne för att hon ”lyssnat och lärt sig” att heterosexuella inte kan och bör spela transsexuella karaktärer.

Det är inte första gången som liknande kritik bubblar upp. 2018 fick Scarlett Johansson rollen som en transkaraktär i filmen Rub and Tug, något som orsakade en hatstorm från transaktivister och HBTQ-organisationer. Johansson tackade sedan nej till rollen.

Det är inte bara transkaraktärer som måste spelas av riktiga transpersoner. Under de senaste veckorna har en rad vita röstskådespelare gått ut och efter påtryckningar deklarerat att de inte längre kommer att göra rösterna till tecknade svarta karaktärer. En av dessa är Mike Henry som meddelat att han inte längre kommer att göra rösten till Cleveland Brown i Family Guy eftersom han anser att alla svarta karaktärer måste spelas av svarta personer.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.