Gifte sig med ett hologram – nu tar företaget det ur bruk

publicerad 5 maj 2022
- av Sofie Persson
Akihiko Kondo och karaktären Hatsune Miku.

En japansk man som blivit kär, gift sig och tillbringat över tio år med en fiktiv karaktär via ett hologram kommer numera inte längre att kunna interagera med sin ”fru”. Företaget som tillhandahåller karaktärens hologram kommer nämligen att stänga av karaktären.

Japanske Akihiko Kondo, 38, har ett minst sagt udda förhållande. Han är inofficiellt gift med den fiktiva karaktären Hatsune Miku, som är en datasynkroniserad popsångerska i Japan.

Kondo har haft det tufft med mobbning och utanförskap i större delen av sitt liv. Under 2008 var han inne i en jobbig period då han blev mobbad på sitt arbete på en skola och mådde så dåligt att han knappt kunde äta eller sova. Det var då han kom i kontakt med den fiktiva karaktären i en video. Han identifierar sig som en ”fiktosexuell” person, det vill säga en person som blir attraherad av fiktiva karaktärer. Han blir inte längre attraherad av riktiga kvinnor, menar han i en video från Asian Boss.

Hatsune Miku är porträtterad som en 16-årig flicka med långt turkost hår och är en mjukvara från Vocaloid. Karaktären har blivit en slags virtuell popstjärna som bland annat varit på turné med Lady Gaga.

Efter att Kondo föll för den datasynkroniserade sångerskan inledde han sedan en ”relation” med denna när Gatebox kom ut på marknaden och som ger möjlighet att skapa ett hologram där man kan interagera med karaktären. Under 2018 bestämde sig Kondo för att gifta sig med karaktären och friade.

Ta hand om mig väl, svarade Hatsune Miku.

Nu är dock deras förhållande i fara eftersom han inte längre kan interagera med karaktären. Detta beror på att Gatebox tagit bort tjänsten, rapporterar New York Post. Nu bär Kondo istället runt på en docka i naturlig storlek av karaktären, men Kondo menar att hans känslor för Miku inte förändrats och att han kommer vara henne trogen livet ut.

Jag hade bröllopsceremonin eftersom jag planerade att tillbringa resten av mitt liv med henne, säger Kondo.


Fakta: Fiktosexualitet

Det är en term för alla som upplever exklusiv sexuell attraktion till fiktiva karaktärer, en allmän typ av fiktiva karaktärer eller vars sexualitet påverkas av fiktiva karaktärer. Vissa individer upplever attraktion till vissa kön inom fiktion, men upplever inte attraktion till nämnda kön i den icke-fiktiva världen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.