Kultur

Feminist och antinationalist får 2018 års nobelpris i litteratur

Olga Tokarczuk tilldelas Nobels litteraturpris för 2018. Priset delades inte ut förra året på grund av konflikter inom akademien, men nu står det alltså klart att det blir den polska feministen och antinationalisten som får priset i efterhand.

Eftersom inget pris delades ut förra året så blir det dubbelt upp i år. 2018 års pris går till Tokarczuk som kanske mest är känd för sin roman Jacobsböckerna som handlar om en judisk sekt i Polen som tvingas assimileras in i kristendomen. Vid sidan av att hon skrivit en mängd essäer, noveller och romaner, är har författarinnan också varit en högljudd kritiker av vad hon menar är Polens antisemitiska historia.

Boken skildrar ett okänt kapitel i Polens historia. Den är tätt förknippad med polsk nationalism och synen på vår historia, en bild som jag vill riva hål i, sa Tokarczuk till TT när hon besökte Sverige 2011.

Tokarczuk, som i grunden är psykolog, har vid upprepade tillfällen också i skrift och tal gått till angrepp mot Polens sittande regering och menar att Polen motarbetar de mekanismer som är nödvändiga i ett liberalt demokratiskt samhälle. Bland annat menar hon i en intervju med Dagens Nyheter att propagandan i Polen idag är värre än den var under Sovjetunionen.

Även om nobelpristagaren är kontroversiell i Polen så hyllas hon istället i Israel, just på grund av hennes uppmärksammande av judarnas situation i det forna Polen. Tokarczuk menar också att den polska regeringen drivs av konspirationsteorier och ser oliktänkande som hot.

För dem är fienden några påhittade eliter som måste bekämpas. Till eliterna tillhör artister, kulturutövare, läkare, affärsmän – alla som har nått någon form av framgång betraktas som ett hot. Och ovanpå det finns antisemitismen, som sitter djupt, förklarar hon för DN.

2019 års pris går till den 76-årige österrikiske författaren Peter Handke som av Svenska Akademien beskrivits som en av vår tids främsta diktare och som släppt mer än 70 romaner, pjäser, dikter, essäer och filmmanus sedan 1966.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!