Fast telefoni trendar bland unga

publicerad 26 februari 2024
- av Sofie Persson
Fast telefoni har på många håll fått ett uppsving.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Att skaffa hemtelefon blir alltmer populärt bland yngre personer. Unga menar att det är skönt att kunna “koppla” bort från den annars ständiga uppkopplingen.

Generation Z, som omfattar personer mellan cirka 12 till 27 år, har börjat intressera sig för fasta telefoner, trots att de flesta inte har växt upp med dem. 24-åriga Nicole Randone från New York har en lila hemtelefon som kom ut 2003, när hon själv endast var tre år gammal.

Att ha en fast telefon är verkligen en brygga mellan verkligheten och min barndomsfantasi, säger Randone till The Guardian. Jag känner mig som huvudpersonen i mina favorit-TV-serier – One Tree Hill, The OC, Gilmore Girls – när jag använder den.

I Sverige har fast telefoni minskat markant där cirka 82 procent hade hemtelefon 2010, för att sedan minska till 24 procent 2019, enligt PTS. Även om Randone inte behöver tjänsten, uppskattar hon den fasta telefonens estetik och möjligheten att kommunicera på ett annat sätt än genom sms eller meddelanden.

Eftersom jag är en influencer är jag ständigt online, så det är verkligen skönt att koppla bort och det känns nästan som en flykt.

“Gulligt och romantiskt”

27-åriga Sam Casper har en rosa klassisk hemtelefon som hon använder för att tala med vänner som också har hemtelefoner, något de började göra med inspiration från 90-tals serien Sex and the City.

Det är så gulligt och romantiskt, säger Casper och tillägger: Jag avskyr verkligen mobiltelefoner, eftersom alla avbokar i sista minuten via sms nuförtiden, vilket jag tycker är så absurt.

Hon har alla telefonnummer till sina vänner nedskrivna intill den rosa telefonen och är själv väldigt selektiv med vilka som får hennes hemtelefonnummer.

Om jag träffar en ny vän och de är den typ av person som jag skulle bjuda hem till mig, får de den fasta telefonen. När jag hör min telefon ringa blir jag så glad. Jag älskar att bara sitta där och prata och snurra på den lilla sladden, säger Casper.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!